Volejbalisté Fatry obhájcům titulu z Budějovic srdnatě vzdorovali. Na výhru to ale nestačilo

Zlínský univerzál Daniel Římal proti budějovickému dvojbloku. Foto: ČVS
ZLÍN – Nejtěžší možný los čekal hned v prvním kole nové sezóny ČEZ extraligy mužů volejbalisty Fatry Zlín. Na domácí palubovce se ve čtvrtek večer utkali s obhájcem titulu z Českých Budějovic. I když to na výhru nestačilo, favorita připravili alespoň o bod.

Domácí tým chtěl před vlastními fanoušky Jihostroj co nejvíce potrápit a to se nakonec povedlo. Fatra se po dvou úvodních prohraných setech vzchopila a utkání, které se odehrálo před kamerami České televize, dotáhla až do rozhodujícího pátého setu. V něm však Jihočeši ukázali svou sílu a překvapivou výhru bojovně naladěnému Zlínu nedovolili.

Volejbalisté Fatry vlétli do zápasu pořádně zostra a hned v úvodu si vytvořili dvou až tříbodový náskok, který si drželi v průběhu celého setu. O slibné vedení přišli až v koncovce, ve které zaúřadoval hostující univerzál Michal Kriško, a první set tak nakonec skončil v držení Jihostroje.

O poznání jasnější průběh měl druhý set, do kterého vstoupili výrazně lépe Jihočeši. Po dvou blocích výborně hrajícího Josefa Leštiny a špatném příjmu domácích vedli už 8:3. Domácím se manko sice podařilo stáhnout, Jihostroj si však zbytek setu zkušeně pohlídal a ujal se vedení 2:0.

Také průběh třetího setu dlouho nasvědčoval tomu, že favorit odjede ze Zlína s jasnou tříbodovou výhrou, protože vedl už 17:13. Nicméně po chybách Jihostroje se domácí dotáhli a do koncovky se šlo za vyrovnaného stavu 22:22. Po ztrátované z obou stran a následném esu Daniela Římala nakonec Fatra třetí set ukořistila ve svůj prospěch.

Ve čtvrtém setu byl Zlín vždy o bod nahoře. Až do střední pasáže setu se hrál vyrovnaný zápas, pak však na servisu zaškodil novic ve zlínském dresu Felix Egharevba a Fatra odskočila do tříbodového trháku, který si pohlídala až do konce setu.

V rozhodujícím pátém dějství se však už naplno projevila zkušenost úřadujících mistrů, kteří se po dobré sérii Petra Michálka za koncovou čárou dostali do vedení 9:4. Pohodlný náskok už si hosté nenechali útect a v zajímavém zápase nakonec zvítězili 3:2 na sety.

„Zápas to byl nahoru a dolů. Myslím, že jsme se v některých momentech možná až zalekli, že by to mohlo jít i proti Jihostroji. V prvních dvou setech Jihostroj ukázal kvalitu, ale jsem pyšný, že kluci bojovali a dotáhli utkání až do pátého setu. Tam již rozhodují maličkosti. Ale kdyby mi někdo řekl, že budeme hrát tiebreak s Jihostrojem, tak to beru všema deseti,“ zhodnotil duel trenér VSC Fatry Zlín Zdeněk Sklenář.

Podobně viděl zápas i nahrávač a kapitán domácích Luan Duc Truong. „Dobře jsme začali, pak se Jihostroj dotáhnul a druhý set byl v jeho režii. Jsem rád, že jsme nesložili zbraně a dotáhli se do pátého setu. Jsem na kluky pyšný a doufám, že další utkání již budou vítězná,“ řekl Truong.

V dalším zápase zlínská Fatra vyzve nevyzpytatelné Ústí nad Labem, které včera okradlo o bod silné Karlovarsko. Utkání je na programu v sobotu 5. října v 19 hodin.

VSC Fatra Zlín – VK Jihostroj České Budějovice 2:3 (22:25, 19:25, 27:25, 25:22, 8:15)

Počet diváků: 725

Domácí: Truong, Toman, Čechmánek, Římal, Kozak, Egharevba, libera Viceník, Vodička. Střídali: Šulista, Čajan, Šulc, Žák

Hosté: Bitar, Nikpoor, Okolič, Kriško, Leština, Taylor-Parks, libero Kovařík. Střídali: Michálek, Emmer, Sedláček, Pitner