Volejbalový míč navržený výzkumníky Baťovy univerzity získal prestižní ocenění

Foto: UTB
ZLÍN – Výzkumníci Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně mají na svém kontě další úspěch. Za návrh volejbalového míče Handshake získali čestnou Cenu Inovace roku 2023.

Nový typ volejbalového míče z dílny výzkumníků Centra výzkumu obouvání, které je součástí Univerzity Tomáše Bati, je určen pro vrcholové mezinárodní soutěže, jako jsou olympijské hry či mistrovství světa. V současné době se používá v české extralize mužů a žen a také v zápasech Českého poháru.

Název „Handshake“ přímo koresponduje se vzhledem míče, kde si červená a modrá pole „podávají ruce“, a odkazuje na fair play ve sportu. „Důmyslná konstrukce, díky které je zátěž rovnoměrně rozložena po celém povrchu míče, zajišťuje také optimální aerodynamické vlastnosti a barevné i tvarové řešení polí vytváří velmi atraktivní vizuální efekt při letu a rotaci,“ vysvětluje designérka a řešitelka projektu Zuzana Oharek Bahulová.

Díky kombinaci tří barev je míč během hry dobře viditelný nejen pro hráče, ale i diváky. „Míč splňuje nejnáročnější požadavky na hru, což je stvrzeno certifikátem Mezinárodní volejbalové federace. Má výborné letové vlastnosti a dobrou viditelnost,“ popisuje řešitelka projektu Martina Černeková.

Všechna míčová pole mají stejný tvar, což má podstatný vliv na ekonomickou a ekologickou úsporu. „Ekonomickou z hlediska úspory času, protože máme jednu formu pro všechny panely, a ekologickou z hlediska spotřeby materiálu, během vysekávání panelů se podstatně snižuje množství odřezků,“ uvádí obchodní zástupkyně společnosti Gala Prostějov Alena Grmelová.

Právě společnost Gala, která je jediným evropským výrobcem špičkových volejbalových míčů, začala nyní míče Handshake vyrábět sériově. Snažila se zejména reagovat na požadavky trhu po inovaci designu míče a na potřeby sportovců zlepšit herní vlastností míče.

„Obě tyto podmínky byly splněny, čehož důkazem jsou první nadšené ohlasy hráčů volejbalu a zvýšení poptávky zákazníků. To vše ústí v přesvědčení, že poptávka po tomto výrobku se bude zvedat a je plánován minimálně 20% roční nárůst prodejů v budoucích třech letech,“ dodala ředitelka Centra transferu technologií zlínské univerzity Ivana Bartoníková.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x