Voní celá rodina. Martinice ovládla „česnekománie“

Česnekománie v Martinicích. Foto: zlin.cz
MARTINICE - Jak oblíbenou komoditou je (přes možná pro někoho nevábnou vůni) česnek, se potvrzuje právě teď na poli kousíček za Martinicemi nedaleko Holešova. Zájem o samosběr, asi lépe řečeno samovýběr či samodosběr, přímo z řádků oblíbené zeleniny je veliký. Možná předčil představy rodiny Krajčových, která tu česnek pěstuje na výměře zhruba půl hektaru.

U Krajčů jde opravdu o rodinnou farmu se vším všudy. Zapojuje se, kdo má ruce i nohy, v horkém odpoledni i děti pětačtyřicetiletého pana Františka. Třináctiletá Liduška a o šest let starší středoškolák František mladší také v akci přímo na poli.

„Máme za traktorem, který v řádcích řídí kamarád, speciální stroj, který vyorá a sváže česnek i s natí do více než dvoukilových dávek. Pak se musí převézt k prodeji a lidé si vyberou, který svazek chtějí. Když na poli tu a tam česnek zůstane, mohou si jej jít vybrat přímo tam,“ popisuje mladý muž, který tak má dokonalou praxi ze své zemědělské školy.

U pokladny je pěkně rušno.

„Já jsem velká pěstitelka všeho možného, jen mi už nezůstala plocha právě na česnek. A tak jsem ráda, že tu můžu nakoupit. Cena je sto deset korun za kilo, to není špatné, odvezu si zhruba pět kilo,“ povídá nadšeně paní Ivana, která dorazila z nedalekého Kostelce u Holešova.

Ještě než budou do konce týdne k mání další odrůdy, dostává se na ranou, která má název Bjetin.

„Pro nás jako dělaná, máme babičku, ta má problémy se žlučníkem. Takže je pro ní česnek zdánlivě tabu. Ale tuhle odrůdu může, je jemnější a tak si určitě dá, stejně jako manžel,“ loučí se Ivana.

„Zájem je opravdu veliký, nabídneme i další odrůdy, když jsme chtěli pěstovat obiloviny, dostali jsme se vzhledem ke vstupům do velmi složité situace, česnek by měl být výhodný i ekonomický, nejde pěstovat něco, na čem proděláte,“ komentuje velký interes lidí hlava „voňavé“ akce, farmář František Krajča.

Podle jeho slov byly podmínky pro pěstování česneku v tomto roce příznivé.

„Česnek nemá rád extrémy, příliš mokro, ani příliš sucho. Letos na jaře to byla docela harmonie, teď už by ale zase mělo pořádně zapršet, nejen kvůli česneku,“ dodává spokojený pěstitel, u něhož platí: voní celá rodina.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x