Vrbětice: návrat napětí

VLACHOVICE-VRBĚTICE - Pár hodin po oznámení nových souvislostí kolem výbuchů skladů munice ve Vrběticích v říjnu a prosinci roku 2014 se místním vracejí vzpomínky. A ty nejsou vůbec příjemné. Lidé tu zažili opakované evakuace, nejistotu, obavy. To všechno je částečně zpět.

Náves ve Vrběticích je víceméně prázdná.

„Více novinářů než místních,“ poznamenává trefně jeden z kolegů, když se pozdraví například s novinářem z českého zastoupení agentury Reuters. Jak vidno, zájem o nejnovější vývoj kolem šest a půl roku starých výbuchů, je značný.

Starosta Zdeněk Hověžák míří od jedné televizní kamery ke druhé. „Od dnešního rána jsem v jednom kole, zatím mám jen zprávy z médií. Informace, které se objevují jsou pro mne překvapivé a šokující,“ říká mezi dalšími mediálními výstupy před obecním úřadem ve Vlachovicích.

Na návsi o kilometr dál v místní části Vrbětice se lidé objevují jen sporadicky.

„Ne, neřekneme nic, ani nic nevíme, jsme tu jen na návštěvě,“ odmítají rozhovor muž a žena středního věku.
„My jsme tu také jen na chvíli, ale jsme se sestrou odsud původem, třebaže už dlouho žijeme mimo vesnici. Když se zeptáte našich rodičů, starších lidí, zjistíte, jak nepříjemně se jim vracejí špatné vzpomínky z roku 2014. Tehdy se museli opakovaně evakuovat, žili v nejistotě, jim jako jiným to cuchalo nervy a teď je to tu zase. Určitě jde o velkou politickou hru,“ nabízí svůj pohled paní Jana.

Mladý muž si nedaleko areálu prohlíží svůj dům, chce opravovat střechu. „Slyšel jsem moře konspiračních teorií už od doby výbuchů, vlastně bych řekl, že mne to teď nepřekvapilo,“ nabízí svůj pohled na věc David.

Pan Josef je v důchodu a byl v něm už i 16. října 2014, kdy se ozvaly první detonace. „Museli to špatně hlídat, můj otec tam pracoval 40 let a nikdy se nic nestalo. To, co se děje teď, je těžko vysvětlitelné, stejně těžko se mi o tom mluví.“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x