Vrbětická výzva požaduje milionové odškodné a tvrdý postup vůči Rusku

VLACHOVICE - VRBĚTICE - Starostové Vlachovic s místní částí Vrbětice, Slavičína, Lipové a Haluzic odeslali vládě Vrbětickou výzvu s názvem „Už nikdy znovu!“ V deseti bodech v ní požadují vyřešení tragédie z roku 2014 a vyjadřují své znepokojení nad zapojením ruských tajných služeb do výbuchů v muničních skladech.

Desetibodovou Vrbětickou výzvu „Už nikdy znovu!“ odeslali starostové Vlachovic, Slavičína, Lipové a Haluzic české vládě. Jejich obyvatelé se roky potýkají s následky obrovských explozí. Nemohou hospodařit na svých pozemcích nebo těžit dřevo. Náklady na evakuace nebo odškodnění pozůstalým nepovažují za dostačující.

V roce 2014 agenti ruských tajných služeb provedli výbuchy v muničních skladech. Zahynuli při nich dva občané České republiky. Starostové okolních obcí chtějí znát podrobnější závěry vyšetřování, požadují hloubkový pyrotechnický průzkum, tvrdší postup vůči Rusku a adekvátní odškodnění.

Stát v minulosti opakovaně deklaroval, že by škody měli poškození občané vymáhat po tom, kdo byl pachatelem. Nepředpokládám, že obyvatelé Vlachovic-Vrbětic a okolních obcí budou zvonit v Rusku na ústředí GRU a po nich vyžadovat odškodné. Od toho si my občané platíme stát, a proto jsme vydali Vrbětickou výzvu, ve které žádáme konkrétní kroky na všech úrovních – krajské, národní a v Evropském parlamentu,“ sdělil poslanec Parlamentu ČR Petr Gazdík.

Vrbětická výzva žádá o podporu spojenců v NATO a Evropské unii, podporuje Ukrajinu a země zasažené agresivním postupem Ruska, především Bulharsko a Velkou Británii.

Pevně věříme, že nám naši spojenci vyjádří podporu. Je naplánována řada jednání, jak na úrovni Evropského parlamentu a dalších evropských institucí, tak na úrovni NATO. Já předpokládám, že zítra, kdy má dojít k jednání velvyslanců v rámci NATO, budou sděleny klíčové skutečnosti, aby se tato organizace jasně postavila za Českou republiku a domluvila se na společné razantní akci a odpovědi vůči Rusku,“ dodal europoslanec Stanislav Polčák.

Vrbětická výzva také žádá vládu, aby vzhledem k úmrtí dvou českých občanů oznámila Evropskému soudu pro lidská práva skutečnosti o případném porušení Úmluvy Vysokou smluvní stranou, tedy Ruskou federací.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x