Všemina v raném jarním čase. Zamyšlená, nostalgická…

Foto: zlin.cz
VŠEMINA - Ať chcete nebo ne, na Všemině, konkrétně v areálu kolem kdysi tak slavného a známého hotelu, se neubráníte srovnání s časy dávno minulými. Vládne tu poklid, poklid vzývá nudu, nic, co by připomínalo doby, kdy se to tu hemžilo turisty, valutovými cizinci, manažery, obchodníky a lidmi, kteří tvořili a třeba ještě budou tvořit dějiny. To je případ, kdy tu v apartmá údajně nocoval v čase pohřbu svého tehdejšího tchána Miloše Zelníčka jistý Donald Trump. Psal se rok 1990.

Shodou okolností přelomový rok nejen pro tuto destinaci patřící velkému slušovickému (nejen) zemědělskému podniku.

Když sem vyrazíte dnes, musíte konstatovat důležitou věc. Hotel je už definitivně minulostí, spousta lidí si tu koupila apartmány a vozidla na soukromém parkovišti svědčí o tom, že zájem je, přestože se inzerují další.

V čase raně jarním si můžete skočit kolem areálu také k chatám, nutno říci, že jsou z velké části ve stavu velmi zachovalém.

Na břehu narazíte i na nečetné rybáře. „Klid je tady doslova úžasný, s úlovky si zatím nejsem jist, zrovna jsme dorazili,“ říká mladý muž, který nahodil ve společnosti dámy.

Na parkovišti u hotelu jedno dvě auta, minimum. Není divu, restaurace nefunguje.

„No my sem s manželem jezdíme spíše z nostalgie, před téměř čtyřiceti lety jsme se nedaleko poznali. To vám byl úplně jiný svět, zvláště ve srovnání s jinými místy. Úplně jsme hleděli a záviděli těm, kteří se tu koupali pod střechou v krytém bazénu. Ale do té slušovické éry to tak nějak zapadalo, tady nebylo nemožného zhola nic,“ vypráví paní Stáňa.

Punc jedinečnosti dostával areál i z jiného důvodu. Ve druhé polovině osmdesátých let minulého století se tu například natáčel hvězdami sportovního a kulturního nebe doslova našlapaný zábavný pořad, pamětníci si rok 1988 jistě vybaví.

Dnes je to jinak, ale možná ne ke škodě věci. Pořád je tu krásná příroda, nabídka pěkných výšlapů a vzpomínání, jak to tu bylo kdysi. Před polovinou dvacátých let 21. století se tu neubráníte určité nostalgii, ale místo, které si tu kdysi vlivní vybrali, má pořád svůj punc, třebaže zabalený do zamyšlení. Ale to spíše pro pamětníky…

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x