Vsetín podpoří půl milionem obnovu pěti historických domů

Foto: MěÚ Vsetín
VSETÍN – Vsetín rozdělí 530 tisíc korun na obnovu pěti historických domů. Město letos dalo do programu na obnovu stavu o 130 tisíc více, než původně zvažovalo, řekla serveru Zlin.cz mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

Město letos vyčlenilo nejdříve 400 tisíc korun. „V prvním vyhlášeném kole jsme přijali jedinou žádost o příspěvek a jejímu předkladateli přidělili částku 23 tisíc korun. Žadatel ale nakonec od čerpání dotace ustoupil,“ uvedl starosta Jiří Růžička s tím, že vedení města chtělo opět pobídnout majitele domů v centru, aby své budovy udržovali v dobrém stavu.

Proto se rozhodlo vyhlásit druhé kolo programu. Do něj předložilo žádost šest subjektů, z nichž jeden nesplnil potřebné náležitosti a byl vyřazen. Uznatelné požadavky zbylých pěti subjektů se vyšplhaly na celkově 530 tisíc korun. „Zastupitelé se rozhodli vyhovět jim v plné výši, ačkoliv souhrn žádostí převýšil alokovanou částku v programu o 130 tisíc korun. Zvýšený objem pokryjeme z finančních prostředků původně vyčleněných do Programu podpory podnikatelů za nouzového stavu, kde bylo z částky dvou milionů korun vyčerpáno pouze něco přes půl milionu,“ upřesnil rozhodnutí zastupitelů Růžička.

Peníze půjdou na opravu fasády, výměnu oken a rekonverzaci sgrafitové výzdoby domu číslo popisné 339 na Dolním náměstí, na výměnu oken v přízem hotelu Pančava číslo 323 na Svárově, na výměnu výkladců a prosklené stěny se vstupními dveřmi v parteru domu číslo 1040 na Svárově a na opravdu fasády, soklů a luxferů uliční části domu číslo 1533 ve Smetanově ulici.

Cílem programu pro obnovu staveb je podpořit údržbu jak nemovitých kulturních památek a staveb na území jejich ochranných pásem, tak staveb bez památkové ochrany, které jsou součástí zástavby města a dotváří a doplňují původní historickou zástavbu a prezentují se ve veřejném prostoru. Žadatelem může být fyzická i právnická osoba, která je vlastníkem nemovitosti ve vybrané části města, konkrétně na Dolním náměstí, Horním městě včetně Palackého ulice a Smetanově ulici. Podporovány jsou například opravy fasád, zateplení, nátěry, výměna výplní otvorů a restaurování kulturních památek nebo jejich částí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x