Vsetínská MHD se zapojí do systému krajské integrované dopravy. Jednorázové jízdné bude dražší

Foto: Město Vsetín
VSETÍN – Už od 1. dubna letošního roku budou moci cestující jet na jednu jízdenku vsetínskou MHD i krajskými autobusy a vlaky. Městská hromadná doprava se na základě rozhodnutí zastupitelů zapojí do systému Integrované dopravy Zlínského kraje (IDZK).

Důvodem tohoto kroku je zjednodušit cestujícím využití prostředků veřejné dopravy bez ohledu na jejího objednatele. „Cílem je, aby cestující v rámci území Zlínského kraje mohl cestovat a přestupovat mezi jednotlivými spoji na jediný doklad bez ohledu na to, zda jde o vlak či autobus příměstské nebo městské hromadné dopravy,“ vysvětlil místostarosta Vsetína Petr Kudlík.

Za tímto účelem Zlínský kraj zřídil systém IDZK, k němuž postupně přistupují MHD jednotlivých měst. Na základě rozhodnutí městských zastupitelů z pondělí 19. února se do IDZK zapojí také vsetínská MHD.

Tímto krokem dojde od 1. dubna ke zrušení stávajících tarifních a přepravních podmínek MHD Vsetín a sjednocení s tarify IDZK,“ uvedl Kudlík.

Od 1. dubna bude jednorázové jízdné ve vsetínské MHD zvýšeno z 12 na 15 korun, současně však bude prodloužena přestupní doba z 30 na 45 minut. Ta bude navíc nově platit jak pro autobusy MHD, tak i příměstskou dopravu a vlakové spoje IDZK, a to v rámci celé tarifní zóny číslo 460, do níž spadají kromě území města Vsetín také obce Ústí a Janová.

Pro zakoupení předplatného jízdného bude nově potřeba pro všechny prostředky veřejné dopravy na území kraje jediný nosič – tzv. karta Zetka. Na výběr bude mezi sedmidenním, měsíčním, čtvrtletním nebo ročním předplatným.

Cestující si může pořídit i více tarifních zón v rámci celého kraje, přes které pravidelně cestuje, a takto si je nahraje na kartu Zetka. Tu lze již nyní zakoupit on-line na webu IDZK nebo na přepážce společnosti Arriva vlaky ve vsetínské železniční stanici. V březnu plánujeme spuštění jejího prodeje také v přepravní kanceláři MHD ve věžovém domě,“ prohlásil místostarosta Kudlík s tím, že kompletní ceník předplatného jízdného je zveřejněn na webu IDZK.

Součástí tarifního systému IDZK však nejsou některé výhody, jichž mohou využít cestující vsetínskou MHD v současnosti. „Jde například o slevy pro seniory nad 70 let či bezplatné jízdné pro doprovod dětí do 3 let věku, převoz kočárku a držitele karet ZTP a ZTP/P. Do doby začlenění MHD do IDZK se budeme snažit tyto problémy v součinnosti se Zlínským krajem vyřešit tak, aby uvedené výhody zůstaly v platnosti,“ uzavřel Petr Kudlík.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x