Vsetínské ARO má k dispozici plicní ventilátory nejvyšší třídy

Foto: Vsetínská nemocnice
VSETÍN – Bezmála osm milionů korun investovala Vsetínská nemocnice do nového vybavení anesteziologicko-resuscitačního oddělení. V péči o kriticky nemocné pacienty zde budou nově pomáhat plicní ventilátory nejvyšší třídy, transportní ventilátory a high-flow kyslíková terapie.

„Plicní ventilátory mají některé funkcionality, které je posouvají do nejvyšší kategorie. Přístroj pracuje v  adaptivním ventilačním režimu, umí vyhodnotit stav ventilace a sám nastavit některé parametry,“ vysvětlil lékař ARO Milan Doležel.

Kromě čtyř plicních ventilátorů nejvyšší třídy s automatickým režimem a aktivním zvlhčovačem, tří transportních ventilátorů, získalo pracoviště i pětici přístrojů pro takzvanou high-flow kyslíkovou terapii.

Vysokoprůtoková kyslíková terapie se využívá u pacientů, kterým již nestačí běžná kyslíková terapie, ale nejsou ještě indikování pro plicní ventilátor. Jedná se tedy o jakýsi přechod, mezičlánek. Jsme schopni oddálit připojení na ventilátor, případně se tomuto invazivnímu kroku zcela vyhnout. Pro pacienta je to komfortnější, bezpečnější, může mít pozitivní efekt na průběh léčby i zkrácení doby hospitalizace,“ dodal Doležel.

Zdravotníci jsou s modernizací svého pracoviště velmi spokojeni. „Máme nejmodernější ventilátory, vynikající lůžka nejvyšší kategorie, dostatečný počet špičkových ultrazvuků, vyšetřovací laboratorní techniky, která přímo u lůžka vyšetří koagulační parametry, základní biochemii a podobně. Jsme schopni udělat vyšetření mnohem rychleji a dokonaleji než dříve. Dostáváme se na velmi vysokou úroveň, která je srovnatelná s nemocnicemi v západní Evropě,“ specifikoval Doležel.

V modernizaci bude Vsetínská nemocnice ještě pokračovat. „V nejbližší době nás čeká obnova anesteziologických přístrojů a následně modernizace technologií na dospávacím pokoji,“ uvedl ředitel nemocnice Martin Pavlica.

Co se týká modernizace přístrojové techniky, je rok 2023 pro Vsetínskou nemocnici zcela mimořádným. „Celkem bude letos dodáno nové vybavení za více než sto milionů korun,“ uzavřel ředitel.

Sponzorováno: Kvalitní kyslíkové koncentrátory od Proormedent.cz

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x