Vsetínský krpec láká nejen na Folklorní superhrdiny

foto: MFF Vsetínský krpec
VSETÍN – Od posledního červnového pátku 24. do neděle 26. června ve Vsetíně proběhne Mezinárodní folklorní festival Vsetínský krpec. A láká nejen na Folklorní superhrdiny.

Mezinárodní folklorní festival Vsetínský krpec se koná od roku 2000 jako bienále, tedy v pravidelných dvouletých intervalech. Výjimkou byl ale rok 2020, kdy festival přerušila pandemie koronaviru. Letos se ale opět vrací a připravuje nejednu novinku.

Během uplynulých let hostil festival soubory takřka za všech kontinentů. Dorazily delegace z Evropy, Asie, Afriky nebo Ameriky. Návštěvníci se mohou také těšit na pestrý doprovodný program, který je již samozřejmostí. Oblíbený je také tradiční jarmark.

Letošním lákadlem je hlavně program s názvem Folklorní superhrdinové. Jde o pořad dětských souborů Vsetínský krpeček. Součástí Valašské úderky budou dětské soubory Malá Jasénka, Vsacánek, Dětské kočovné divadýlko Kyjov, Kyjovjánek, superhrdinové a Gróf Valda. V programu Zpěváčci z Valašska se potom představí také dětští interpreti lidových písní z různých koutů Valašska, které doprovodí cimbálová muzika.

Vsetínský krpec ale bude hostit také soubory národnostních menšin. Těšit se tak můžete na polský soubor písní a tanců Olza, bulharský soubor Pirin nebo soubor Jagár, který prezentuje lašský a západoslovenský folklor.

„Na přípravách festivalu se již intenzivně pracuje jak na radnici, tak v Domě kultury. Doufáme, že letos s ohledem na pandemii proběhne bez větších omezení. Již nyní víme, že svou historickou premiéru ve Vsetíně zažije profesionální slovenské folklorní těleso SĽUK, které vystoupí ve velkém sále Domu kultury v rámci zahajovacího ceremoniálu v pátek 24. června. Návštěvníci se také mohou těšit třeba na oblíbenou soutěž v odzemku,“ přiblížil starosta Jiří Růžička, který je zároveň prezidentem festivalu.

Velkou premiéru si odbude také letošní novinka. Je jí nové grafické logo, které zpracoval vsetínský grafik Petr Stodůlka. Jeho motivy inspirované autorkou původního návrhu, vsetínskou rodačkou, významnou výtvarnicí a ilustrátorkou Kornélií Němečkovou budou provázet celý festival.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x