Všeuměl Jaroslav Kovanda oslavil životní jubileum výstavou

Ve zlínské Alternativě vystavuje všeuměl Jaroslav Kovanda. Foto: televize TVS
ZLÍN - Zlínský rodák Jaroslav Kovanda letos slaví osmdesáté narozeniny. Životní jubileum oslavil všeuměl příznačně - výstavou obrazů, soch a knížek.

Jen málokterý občan města Zlína by neznal básníka, sochaře, pedagoga, výtvarníka… zkrátka renesančního člověka a místního rodáka Jaroslava Kovandu, který sám o sobě s hrdostí prohlašuje, že je postižený uměním. To ostatně potvrzuje výstava k jeho významnému životnímu jubileu, která teď zdobí prostory kulturního institutu Alternativa.


„Teď jsem dělal opravdu jak šroubek. Jak se říká – když člověku hoří koudel u zadku, šlápne na plyn a jede! Za celý letošní rok jsem se nezastavil. Ono když člověk kolikrát dělá tři čtyři věci naráz, chvilku trvá, než si to sedne, popsal svůj uplynulý rok Jaroslav Kovanda.

Kromě obrazů na výstavě najdete také sochy a autorovy vydané knihy, které začal v posledních letech psát zejména pro děti. Za zmínku stojí například tituly jako Lilly – letí rogalo!, Moje přítelkyně žížala nebo Cirkus Bruno.


Dospělí už mě otravují. Vezměte si noviny, televizi… to je hrůza, jak se lidi hádají a navzájem se nenávidí. Snažím se tomu uniknout právě těmi dětskými knížkami a verši,dodal Kovanda.

Autor podle jeho vlastních slov prožívá svůj život jako experiment i s tím rizikem, že se nemusí podařit. I přesto stále srší energií a nebojí se ani odvážnějších témat.


Výstava bude v Alternativě k vidění až do 6. ledna. Na ní můžete obdivovat například opakující se motiv funkcionalistického Zlína, který si postupem času Jaroslav Kovanda zamiloval.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x