Vůně z pálenic? Letos jen minimálně. A před Vánocemi finito

Miroslav Mikel. Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Není vždycky posvícení. A není vždycky vypálení. Národní moravský lék roku výroby 2023, rozuměj pravá trnková slivovice, jabkovice, hruškovice, anebo meruňkovice z voňavých domečků je tentokrát nesmírnou vzácností. Úroda ovoce byla miniaturní. A tomu taky odpovídá situace u kotlů.

„Já nemám jenom špatné zprávy, vypadalo to ještě hůře, přeci jen obden, i když ne ve velkém množství, pálíme, letošní dary přírody byly opravdu množstevně slabé, ale to, co se urodilo, hlavně švestky a jablka, teď měníme v pálenku. Máme z toho radost my i naši zákazníci,“ komentuje situaci nestor oboru Bohdan Žákovský, který začal pomáhat v rodinné pálenici v 15 letech. Teď oslavil osmdesátku. Laskavý čtenář si jistě spočítá, jak dlouho už se výrobě slivovice věnuje.

„Musím ale říci, že tak chabou sezónu si opravdu nevybavuji,“ dodává vitální senior.

Tak jako v Lukově jsou na tom i v Březůvkách. Tady „velí“ zástupce mladší páleničářské generace Miroslav Mikel. „Letos je pálenka opravdu vzácností, lidé jsou tu v daleko menším počtu než obvykle, ale úplně prázdno rozhodně nemáme, máme objednávky zhruba do poloviny prosince, zřejmě tedy skončíme sezónu do Vánoc a bude nejkratší za třináct let, co jsem u výroby pálenky,“ potvrzuje slabý rok Miroslav Mikel.

A do třetice znalec, Lubomír Chalupa z pálenice v Březnici. „Ovoce, ať švestky nebo třeba špendlíky či jablka, tak to byla skutečná vzácnost, zákazníky máme, ale je jich pomálu. Máme otevřeno podle zájmu lidí řekněme obden, rozhodně ne nonstop, jak to bylo před pár lety,“ srovnává znalec páleničářského oboru.

A přidává jednu pozoruhodnou věc. „Spočítal jsem si, že kdybychom jeli stávajícím tempem a chtěli vyrobit množství jako, tuším, před pěti lety, kdy byla naopak výborná úroda ovoce všeho durhu, museli bychom strávit v pálenici třináct let. Tak snad se příští rok ovocné stromy umoudří a paní příroda jim nařídí, aby rodily pořádně,“ neztrácí víru Lubomír Chalupa.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x