VVV aneb „velké“ valašské vinobraní

Foto: Karel Palička
KAROLÍNKA - Vinaři si letos mnou ruce. Upracované ruce. Ale úroda je výborná. Jejich doménou je pochopitelně Slovácko. Když půjde řeč o vinobraní na Valašsku, kde se na jedné straně vypíná Soláň a na druhé Kohůtka, může se to zdát pošetilé, až nemožné. Ale ne, vítejte v Karolínce!

Sklářské město, kde se už za pár týdnů zase začne líbit lyžařům a snowboardistům na tamním svahu, má hned několik pozoruhodností. K nim počítejme třeba Valašské národní divadlo, které nemůžete u hlavní silnice minout.

Co je ovšem vidět v jiné části Karolínky poněkud méně, to je vinice.

Opravdu nejsme ve Zlechově, Polešovicích nebo Mařaticích. Jsme u rodinného domu pana Karla Paličky, který tu před deseti lety zkušebně vysadil svůj vinohrádek. Ten má přímo ve svahu těsně pod svým domem. Valašské sluníčko se tu umí pořádně opřít.

„Vysadil jsem rulandské modré, každý rok sklízím, za moji vinařskou desetiletku je tahle úroda, myslím, druhá nejlepší,“ vyprávěl před pár desátkami hodin, když se rozhodl sklízet.

Otrhat zralé střapce s bobulemi o cukernatosti nějakých 18 stupňů nebylo složité. Další fází je ovšem výroba vína.

„My jsme si pozvali na pomoc sousedku a pak už to byla dámská jízda mé ženy Heleny a paní Elišky. Vše v lavorech poctivě vymačkaly, teď máme asi 23 litrů výborné šťávy, z ní pak bude opravdové valašské víno. Nějaká ta sedmička přibude s originální vinětou do mého sklípku přímo u nás doma,“ těší se na dny příští možná jediný pravověrný valašský vinař.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x