Vychází dvousvazkové Dějiny města Zlína. Unikátní monografie obsahuje nepublikované fotografie a váží čtyři kilogramy

Foto: Město Zlín
ZLÍN – Už dnes bude v Kolektivním domě slavnostně uvedena unikátní dvousvazková monografie Dějiny města Zlína mapující vývoj Zlína od jeho počátků až do roku 2000. Na vzniku dosud nejkomplexnější publikace se po dobu pěti let podílelo devětadvacet odborníků, zdobí ji zatím nepublikované fotografie a váží úctyhodné čtyři kilogramy.

Publikace je jedinečná svým rozsahem, hloubkou i unikátním zpracováním. Její uvedení je vyvrcholením několika let práce autorského týmu v čele s ředitelem Státního okresního archivu Zlín Davidem Valůškem. Věřím, že ji ocení nejen Zlíňané, ale že pomůže také k rozšíření povědomí o bohaté historii města v celém regionu,“ sdělil primátor Zlína Jiří Korec.

První vydání unikátní monografie vyšlo pouze v limitovaném počtu jednoho tisíce kusů, což ji činí ještě vzácnější. Také proto se očekává zájem laické i odborné veřejnosti.

Součástí publikace je například nejstarší a dosud nezveřejněná fotografie města z roku 1879. Za nejpodstatnější inovaci ovšem považuji pohled na město v jeho dějinném vývoji se všemi proměnami,“ uvedl ředitel Státního okresního archivu Zlín a hlavní redaktor publikace David Valůšek. „Nevykreslujeme jej černobíle, ale snažíme se vhlédnout do jednotlivých epoch a vysvětlit to podstatné, co mnohdy ovlivňuje i náš dnešní život. Myslím, že vůbec poprvé se podařilo popsat složité, a přitom pestrobarevné a mnohovrstevnaté dějiny Zlína ve 20. století,“ dodal Valůšek.

Dvousvazková monografie bude za účasti vedení města a části autorského týmu slavnostně uvedena v úterý 19. září v Kolektivním domě. V omezeném množství bude k zakoupení přímo na slavnosti, která začne v 17 hodin a na závěr ji doplní autogramiáda autorského týmu.

Od středy 20. září bude publikace k dostání v Městském informačním a turistickém středisku na náměstí Míru 12 v budově radnice, v Infopointu Památníku Tomáše Bati, v showroomu Živého Zlína na nádvoří zámku Zlín a také on-line na shop.kulturazlin.cz. Cena monografie je 2999 korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x