Východ Moravy jako v tropech, co s tím?

foto: zlin.cz
ZLÍN - Jakpak že nám to zpíval zamlada geniální Ivan Mládek: když je v Praze abnormální hic, chodím k vodě až do Měchenic. Takhle se na přírodním koupališti chladil a možná dodnes chladí naprosto originální mistr hudby i textů, které milují generace. Jenže teď jde o to, jak to máme s tím úprkem před horkem tady u nás na Slovácku, na Valašsku nebo na Hané.

Každý na to jde po svém. Takový kocour Tom si prostě lehne a nějak to zvládne. Lidé?

„Tak já to mám jasné i s naším kocourem,“ říká pan Milan ze Zlína. „Skočím si na zahradě do velké bečky a jeho beru sebou. Pomůže nám to oběma,“ odhaluje jednu s možností mladý muzikant.

Já to mám jinak, ale taky originálně,“ pravil další Zlíňan pan Jaroslav. „Vedro je pro mne opravdovým postrachem, bohužel bojuji s tím hodně složitě, ale musím buď do bazénu na zahradě. Anebo, co je ještě příjemnější, vyjedu do přírody k oblíbenému rybníku a tam se sám svlažím, připadám si jako hastrman,“ směje se při dalším náporu horka.

„Pro nás je jasná jedna věc, musíme do stínu lesa. Milujeme to u studánek, které jsou takovými oázami v tom pravém slova smyslu,“ dává další návod třeba i na přespání pod širákem za dohledu fenky Jenny, dvou dětí i manžela Petra bývalá zlínská a dnes brněnská herečka Katka Michálková.

„Pro mne je důležitý velký plavecký bazén, pokud možno v čase, kdy nejsou na koupališti lidé. Chodím tedy co nejdříve poté, co se otevírá, přes poledne se chladím mezi vzrostlými stromy a druhou dávku si dávám pozdě odpoledne až do večera,“ vidí věci Pavel Kašpar dnes pražský podnikatel, před patnácti lety student Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Meteorologové mají jasno, druhý červencový víkend bude tropický a horko hned tak neskončí.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x