Východní Morava v těchto dnech nabízí netradiční vyžití

zámek Bystřice pod Hostýnem, foto: https://www.vychodni-morava.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Nadcházející dny nabídnou obrovské vyžití pro sportovce, milovníky dobré gastronomie, umění i historie. Chybět nebudou ani zajímavé akce.

Pro ty, kteří holdují cyklistice a jsou zároveň příznivci dobrého vína, je na 9. října připravena akce Na kolech vinohrady Uherskohradišťska. Zájemci se projedou po trasách nazvaných podle vinných odrůd naskrz regionem.

Pokud jste fanoušky ZOO ve Zlíně, potěší vás večerní prohlídka s lampióny. 9. října propukne v 18.00 hodin. Od chovatelů se dozvíte zajímavé informace o zvířatech a můžete navštívit také zámek Lešná, kde každých 20 minut proběhne prohlídka v historických kostýmech.

Sporovat se bude také ve Valašském Meziříčí. V neděli 10. října od 10.00 hodin odstartuje tradiční Cross Valmez 2021. V rámci tradičního přespolního běhu proběhne i MČR a nebudou chybět i dětské závody.

Muzeum luhačovického Zálesí otevírá novou výstavu Masky, kostýmy, maškary. Představuje fenomén maskovaných obchůzek doplněný fotkami z masopustních a vánočních obchůzek. Najdete zde i známé masky čertů z Lidečka, Horní Lidče a Štítné nad Vláří.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně si připomíná Zlínské salony 1936 – 1948. První salony si už nyní mohou návštěvníci připomenout retrospektivní výstavou, která je k vidění ve 14. budově bývalého továrního areálu ve Zlíně.

Pro příznivce myslivectví je na vsetínském zámku vystavena expozice Na pytlácké stezce. Představeny budou zbraně, způsoby lovu i nejznámější odhalené případy.

Zámek v Holešově potom zve milovníky fotografie na komentovanou autorskou výstavu Jindřicha Štreita. Autor bude hovořit o svých velkoformátových fotografiích z cyklů menšiny jen za světla baterky. Mimořádná autorská komentovaná prohlídka se koná 12. října od 19 hodin.

Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm vás uchvátí krásně zbarvená podzimní krajina. O víkendech jsou mimořádně otevřené i expozice v areálu Mlýnské doliny a Valašské dědiny.

Pokud milujete historii, uchvátí vás podzimní Noc Loudonů na zámku v Bystřici pod Hostýnem. Akce se uskuteční 16. října od 17.00 hodin. Připraveny budou stanoviště, na kterých se seznámíte s lidmi, kteří psali místní historii.

Běžecký závod nebo Podzimní kouzlení proběhne ve Velkých Karlovicích. 16. října se uskuteční tradiční závod Běhej Valachy, který bude tečkou za letošní sezónou. Připraveny budou trasy pro dospělé i pro děti. Ve stejný den se potom uskuteční i oblíbené Podzimní kouzlení u Bistra Razula.

Výročí 85 let slaví filmové ateliéry ve zlínské části Kudlov. Ve dnech 15. a 16. října se lidé mohou zdarma podívat do historických expozic, studií, jedinečných provozů, do malých projekčních sálů na slavné i méně slavné zlínské filmy, ale také na workshopy.

Kulturou ožije i Vsetín. 16. října se uskuteční již 27. ročník Vsetínského jazzového festivalu.

Podzimní poježdění si především děti a milovníci železnice užijí 16. a 17. října v Rajnochovicích v areálu Rajnochovické lesní železnice. Během akce si lidé svezou historickými vláčky, připravena bude i stezka poznání o svážení dřeva lesní železnicí nebo občerstvení.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x