Výhled trnkový: velmi zamračeno

foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Náš kraj má v jednom výhodu. Trnky, chcete -li švestky, tu rostou jak na Hané, tak na Valašsku a stejně na Slovácku. A pokud některé regiony pregnantně nezapadají do těchto tří oblastí, což může částečně platit mimo jiné o Zlínu, okolí Luhačovic, Litenčicku, Kelčsku anebo třeba sousedství Koryčan či Střílek, pak je znovu spojuje touha předků i současníků vysázet stromy, které dávají od konce léta do podzimu v různých odrůdách fialové ovoce. Tedy to, které se pak promění v hustá povidla nebo zhusta také ve slivovici.

Jenže, když si letos uděláte v poločase prázdnin inspekční cestu se zaměřením právě na švestkové stromy, budete patrně hodně zklamáni.

Jako třeba v panenské přírodě v okolí Kelníků, maličké ale čilé obci na pomezí Zlínska a Uherskohradišťska.

„Zašli jsme sem na výlet s kamarádkou z Prahy, výhledy báječné jak na Velkou Javořinu v Bílých Karpatech, tak na buchlovské kopce i jinam, ale když jsme se zaměřily na švestkové stromy, tak nás u silnice čekal šok. Na pěti stromech bez jakékoliv nadsázky přesně pět švestek,“ vypráví poněkud zklamaně paní Jana ze Zlína.

„Bohužel, je to tak a v okolí to není zdaleka ojedinělý případ. Taky u nás v Březnici je situace prakticky totožná. Nejenom, že už víme, že se neurodily meruňky a letních kvasů bude tudíž naprosto minimální množství, ale podle dostupných zpráv je to letos moc špatné s trnkami. A aby toho bylo, vlastně nebylo málo, pak to vypadá i na slaboučkou úrodu jablek. Pálit se tak u nás začne nejdříve v září a teď jde o to, co. Podle mne bude letos sháňka po trnkách z dovozu,“ říká zkušený páleničář z Březnice u Zlína Lubomír Chalupa.

Ani v dalších tradičních místech, kde bývá v září krásně „fialovo“ to se švestkami nevypadá vůbec dobře, taková je realita léta roku 2023.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x