Výroční dresy přinesly štěstí. Berani udolali Jágrovo Kladno, rozhodl Gazda

Hokejisté Zlína po vyhraném čtvrtečním zápase s Kladnem. Foto: David Peška, PSG Berani Zlín
ZLÍN – Přesná přesilovková rána obránce Daniela Gazdy pouhých pět vteřin před koncem základní hrací doby rozhodla čtvrteční hokejovou bitvu ve Zlíně. Berani v předehrávce 53. kola přetlačili Kladno 3:2 a právě na předposlední Středočechy nyní ztrácejí čtrnáct bodů. Za hosty nastoupil i majitel klubu Jaromír Jágr, který v úterý oslavil jubilejní padesáté narozeniny. Legendární útočník ale z Baťova města odjížděl skleslý.

Zato Zlíňané si triumf „last-minute“ náramně užili. „Dnešní výhra ale nemění nic na naší situaci, záchrana je pořád z oblasti zázraků,“ ví dobře kouč Beranů Luboš Jenáček.

Moravané v dramatickém duelu týmů ze dna tabulky vedli 1:0, po druhé třetině však prohrávali 1:2. O jejich výhře nakonec rozhodl v čase 59:55 při přesilovce pět na tři obránce Gazda, jenž si předtím připsal nahrávku u vyrovnávací branky.

„Chtěl jsem dát gól a povedlo se,“ radoval se produktivní bek. „Je to možná blbé tak říct, ale šel jsem na led s tím, že to půjde na mě. Těšil jsem se na to, i když je to pro mě těžké. Zažívám nejlepší sezonu, padá mi to tam, ale pořád je to týmový sport. Další věc je, že když dal dneska góla Suhy, který ho nedal snad sto zápasů, tak jsem si řekl, že to tam musím dokřápat taky,“ řehtal se hrdina utkání.


Berani se na tři body pořádně nadřeli. „Byl to bruslivý a bojovný zápas. Jsme rádi, že jsme ho zvládli. Ve druhé třetině jsme byli frustrovaní z toho, že nám nešly přesilovky. Soupeř nám dokonce ujel dva na jednoho. Ale přestáli jsme to, nezlomilo nás to jako v jiných zápasech. Přiklonilo se k nám i štěstí, je to bohužel pozdě, ale jsme rádi, že když přišli lidi, mohli jsme jim aspoň udělat radost,“ prohlásil Gazda.


Gól a asistenci zaznamenal v dresu vítězů i útočník Zdeněk Okál. Beranům k výhře pomohly i speciální dresy vyrobené u příležitosti sedmi set let výročí města Zlína.

„V první třetině jsme měli dobrý pohyb. Kluci byli natěšení, bruslili, vytvářeli jsme si možnosti. Druhá třetina byla nejhorší paradoxně proto, že jsme hráli přesilovku. Trápí nás celou sezonu, už se tam protočilo plno hráčů, ale pořád nic. Góly nedáváme, chybí nám tam klid. Dostalo nás to dolů a Kladno bylo lepší. Káša (Libor Kašík) pochytal šance soupeře, šli jsme si za vyrovnáním, což se povedlo. Závěr pak byl, jaký byl,“ hodnotil bitvu Jenáček.

Hosté nezvládli hlavně závěr, předtím navíc neproměnili spoustu vyložených šancí. Klíčové chvíle přišly až v poslední minutě. Nejprve inkasoval dvě trestné minuty za zalehnutí puku Zikmund, vzápětí vyfasoval trest za nesportovní chování Plekanec. Berani vycítili šanci na zvrat, vzali si oddechový čas a pět sekund před koncem ranou od modré čáry soupeře zlomili.

„První třetina z naší strany nebyla dobrá, neměli jsme dostatečný pohyb a agresivitu. Ve druhé třetině jsme odehráli výborně čtyři oslabení, podařilo se nám vstřelit dvě branky. O zápase rozhodly šance ve třetí třetině, které jsme nedali. Závěr byl takový, jaký byl. Je to pro nás velké zklamání,“ uvedl asistent kladenského kouče Jiří Burger.

Svěřenci Luboše Jenáčka stáhli ztrátu na Středočechy na rozdíl čtrnácti bodů. Zlín hraje v neděli 20. února doma s Olomoucí, začátek je v 15.30.

Hokejová extraliga, předehrávka 53. kola –

PSG Berani Zlín – Rytíři Kladno 3:2 (1:0, 0:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 6. Suhrada (Okál, Makarenko), 49. Okál (Gazda, Makarenko), 60. Gazda (O. Němec, Honejsek) – 23. Hlava (Baránek, Kubík), 33. Zikmund (Babka). Rozhodčí: Pešina, Kika – Brejcha, Votrubec. Vyloučení: 4:8, navíc Plekanec (Kladno) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 1000 (omezený počet).


Zlín: Kašík – Gazda, M. Novotný, Suhrada, O. Němec, Ferenc, Matyáš Hamrlík – Mallet, Claireaux, Honejsek – Zabusovs, R. Veselý, Kubiš – Karafiát, Hejcman, Köhler – Okál, Makarenko, P. Sedláček. Trenér: Jenáček.

Kladno: Bow – Baránek, Dotchin, Ticháček, Wood, J. Suchánek, Donaghey, Arzamascev – Kubík, Plekanec, Hlava – M. Indrák, M. Filip, M. Beran – Pytlík, Zikmund, Melka – Jágr, Kuťák, Babka. Trenér: D. Čermák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x