Výroční rok 2022 zaznamenají sami Zlíňané v projektu Živá kronika

foto: město Zlín
ZLÍN – Tento rok slaví krajské město Zlín 700 let od první písemné zmínky. A součástí celoročních oslav se stane také projekt Živá kronika, do kterého se může zapojit každý Zlíňan. Každý jeden z dvaapadesáti týdnů totiž popíše jiný obyvatel města.

Město Zlín letos slaví 700 let od první písemné zmínky. A kromě celoročních oslav si město připravilo netradiční projekt. Rok 2022 totiž zaznamenají právě obyvatelé Zlína. Chybět nebudou ani postřehy známých osobností z oblasti umění, sportu, či školství, ale také dětí a dospělých.

První týden výročního roku zachytila herečka Helena Čermáková. Do svých zápisků zanesla například návštěvu výstavy Zdeňky Saletové a zmínila, co ji ve městě těší. „Opakovaně mám upřímnou radost, když procházím parkem Komenského, je pro mě potěšením sledovat, jak přirozeně toto místo žije bez ohledu na roční období,” popsala držitelka Ceny Thálie a členka souboru Městského divadla Zlín.

V dalších lednových týdnech se na týden stanou kronikáři děti z Dětského domova na Lazech a zápisky si bude vést také například městský strážník Jan Fadler.

Forma, jakou budou obyvatelé vést své zápisky, záleží jen a pouze na jejich kreativitě. Může jít o deníkový zápis, jednotlivé poznámky, nebo fotografie. Respondenti se podělí o to, jaká místa navštívili, co zajímavého zažili, co jim utkvělo v hlavě a zaujalo je. Kdo se chce zapojit, může realizátorům napsat na email: info@kulturazlin.cz.

Osobité týdenní příběhy budou průběžně vycházet na výročním webu www.zlin700.eu a sociálních sítích kulturního a kreativního centra Živý Zlín. Kromě Živé kroniky se můžou Zlíňané těšit na spoustu dalších projektů a akcí spojených s oslavami.

Pořadatelem celoročních oslav v roce 2022 je město Zlín, projekt realizuje příspěvková organizace města Živý Zlín. „Cílem nejenom tohoto projektu oslav je zapojit naše sousedy, kamarády, kolegy, prostě kohokoliv, kdo ve Zlíně tráví svůj čas. Vzájemně se můžeme svými postřehy a náměty inspirovat,” upřesnila Jana Kubáčová, pověřená vedením kulturního a kreativního centra.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x