Vyšetřovací komise: Bečvu nemusel otrávit kyanid

Vyšetřovací komise na tiskové konferenci. Foto: zlin.cz
ZLÍN - Ve Zlíně jednala tento týden vyšetřovací komise, která se zabývala ekologickou havárií v řece Bečvě. Padl také názor, že na vině nemusel být nutně kyanid.

Prvních šest hostů si ve Zlíně vyslechli členové sněmovní vyšetřovací komise zabývající se loňskou ekologickou katastrofou v řece Bečvě. Při ní zahynulo více než čtyřicet tun ryb. „Sice jsme teprve na počátku naší práce, i když termín a čas nás tlačí, ale informace, které jsme dnes získali, nás určitě v řadě věcí posunuly. Zpřesnily naše názory a stanoviska k některým věcem. Stále ale zůstává řada otazníků, a proto máme na příští jednání přizvány další hosty, kteří dnes přítomni nebyli,“ uvedla předsedkyně sněmovní vyšetřovací komise Marie Pěnčíková.

Se členy vyšetřovací komise, kterou dále tvoří Marian Jurečka, Stanislav Blaha, František Elfmark, Alena Gajdůšková, Petr Gazdík, Jaroslav Holík, Markéta Pekarová Adamová a Jiří Strýček, mluvila například ředitelka Krajské hygienické stanice ve Zlíně, zástupci Hasičského záchranného sboru ČR nebo expert na znečištění životního prostředí profesor Ivan Holoubek. Prezentované informace se však podle slov Pěnčíkové částečně rozcházely.


„Bohužel jsme se dnes dozvěděli spoustu negativních informací o tom, že ne všechno probíhalo tak, jak bychom si představovali. Rozhodně si myslím, že nás to všechny motivovalo k tomu, že je potřeba upravit některé legislativní procesy, aby příště, pokud k něčemu takovému v budoucnu dojde znovu, byl proces řešení rychlejší,“ dodala Pěnčíková.

Někteří hosté dokonce mluvili o tom, že řeka vůbec nemusela být otrávena kyanidem. V okolí byl údajně cítit pach chlornanu sodného. Tomu by napovídalo i poleptání ryb. Úkolem vyšetřovací komise však není zjištění viníka ekologické havárie, ale důvod, proč při zkoumání případu selhaly orgány státní správy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x