Vysoké letní teploty se podepsaly na počtu kolapsů lidí na Uherskohradišťsku

Foto: zlin.cz
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Vysoké letní teploty, které k nám dorazily před dvěma týdny, se podepsaly na počtu kolapsů lidí na Uherskohradišťsku. Jedná se především o starší, obézní či osoby s kardiovaskulárním onemocněním.

Léto do České republiky dorazilo v plné parádě. Horké dny s sebou ovšem nesou také riziko úpalů, úžehů, dehydratace a následných kolapsů organismu. Zatímco od lehčích forem si můžeme pomoci sami doma, v nedávné době došlo k nárůstu vážnějších případů, se kterými postižení už museli do nemocnice.

Roste nám počet kolapsů. Hlavně se jedná o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním, obézní pacienty a pacienty s cukrovkou, kde ty termoregulační mechanismy nejsou tak dobré jako u zdravé populace,” uvádí primář interny Uherskohradišťské nemocnice Václav Stránský.

Vysoké teploty ohrožují především kardiaky, astmatiky, těhotné ženy, chronicky nemocné a starší ročníky. Při nedodržování klidového režimu a nedbání na dostatečný přísun tekutin však kolaps a stres z horka hrozí i ostatním.

Určitě bychom se měli vyvarovat dlouhodobému pobytu v horkém prostředí a velké námaze. Je potřeba přijímat dostatečné množství tekutin po menších dávkách, které by neměly být úplně studené, spíš jenom vlažné. Aktivity bychom měli přesouvat do ranních, nebo napak večerních hodin, kdy už není takové horko,” pokračuje Václav Stránský.

S létem a pobytem na sluníčku si většina lidí pojí úpal a úžeh. S opalováním a pobytem na slunci ale souvisí pouze úžeh, úpal už nutně nemusí. Při úpalu jde o přehřátí jako takové, při kterém selhávají termoregulační mechanismy těla. To je právě hlavní rozdíl mezi těmito dvěma onemocněními vznikajícími z důsledku tepla, které si jsou jinak poměrně podobné. Některé příznaky mohou být společné. Objevují se bolesti hlavy, slabost, člověk může kolabovat nebo zvracet. Tyto příznaky mohou být společné pro obě onemocnění,” dodává uherskohradišťský primář.

Co dělat, pokud na sobě pociťujete některé z příznaků těchto onemocnění? V případě úpalu je první pomocí postiženého člověka ochladit. Dostat jej na chladné místo, vysvléknout ho a ideálně mu dopřát chladnou, ne však studenou koupel. Při úžehu je nutné člověka dostat ze slunce a hlavu mu ochlazovat studenými obklady. Rozhodně nezapomeňte na tekutiny, které je v obou případech nutné dostatečně doplňovat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x