Výstava k 90. výročí úmrtí Tomáše Bati se blíží

Baťův Památník zve na výstavu k 90. výročí úmrtí Tomáše Bati. Foto: Archiv, ČTK
ZLÍN - V úterý 12. července si připomeneme 90 let od tragické smrti zakladatele baťovského impéria Tomáše Bati a jeho pilota Jindřicha Broučka. K příležitosti smutného kulatého výročí této události pořádá Památník Tomáše Bati ve Zlíně výstavu „PADL NÁŠ PRVNÍ SPOLUPRACOVNÍK. Pohřeb Tomáše Bati a pilota Jindřicha Broučka.“

Vernisáž se uskuteční v úterý 12. července od 17:00 a návštěvníci jsou zváni také k prohlídkám s výstavou se vstupem zdarma od 10:00 do 20:00.

„Výstava připravená k 90. výročí havárie letadla, v němž zahynul ráno 12. července 1932 továrník Tomáš Baťa společně se svým šéfpilotem Jindřichem Broučkem, vychází z bohaté fotografické dokumentace pohřbu uložené ve Státním okresním archivu Zlín. Vizuálně výstava mapuje průběh celého dne, kdy se na rozloučení s oběma zemřelými sjelo několik desítek tisíc lidí. V novinách se objevují údaje o účasti 30, ale i 120 tisíc osob. Ve své době šlo o mimořádnou událost svým rozsahem i mediálním pokrytím. Celý pohřeb byl v přímém přenosu vysílán rozhlasem, natáčel se zvukový film prezentovaný ve Zlíně den po pohřbu,“ přibližuje koncepci David Valůšek, ředitel Státního okresního archivu Zlín a současně autor výstavy.

Instalovaná výstava přiblíží nejen atmosféru města Zlína během konání pohřbu, ale i širší kontext spojený s tím, jak se firma Baťa vyrovnala se ztrátou svého zakladatele. Tomáš Baťa totiž umírá v době vrcholící světové hospodářské krize.

„V průběhu první poloviny roku 1932 se koncern potýkal s obrovskou vlnou propouštění a nebylo jasné, jestli se krizi podaří zvládnout. Dva dny mezi úmrtím a pohřbem tak ve Zlíně byly ve znamení horečné aktivity. Řešila se změna vedení závodu i města, jelikož Tomáš Baťa byl od roku 1923 také starostou. Rozběhla se mohutná mediální kampaň firmy ujišťující o stabilitě,“ doplňuje David Valůšek.

V rámci chystané expozice bude tak možno nahlédnout z různých perspektiv na jednu z klíčových událostí rozhodujících o dalším směřování koncernu i samotného Zlína. V unikátním prostředí Baťova Památníku bude celkem k vidění 48 dobových fotografií.

„Každý snímek bude prezentován na samostatném stojanu speciálně navrženém a vytvořeném za tímto účelem architektem obnovy Památníku Petrem Všetečkou ve spolupráci s architektkou Jitkou Ressovou z kanceláře ellement architectsFotografie budou rovněž doprovázeny texty, které osvětlí příchozím zobrazované souvislosti. Návštěvníci si navíc na památku odnesou věrnou kopii původního výtisku novin vydaných den po pohřbu doplněnou o brožuru k výstavě,“ upřesnila Dana Macourková, vedoucí Památníku T. Bati.

Na slavnostním zahájení výstavy 12. července od 17:00 vystoupí také gospelový sbor Duše zpívej a bude připraveno i drobné občerstvení. Prohlídky Památníku s výstavou v tento den jsou od 10:00 do 20:00 se vstupem zdarma.

Ve 21:00 bude zlínský klenot slavnostně rozsvícen.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x