Výstava přibližuje jímavý osud mistra a jeho žáka

Foto: galeriezlin.cz
ZLÍN - Výstava Otokar Březina a Jakub Deml – A bude to slavná chvíle je nejen doslova nabitá napětím, ale i tisky, knihami a předměty zapůjčenými z vlastnictví nejvýznamnějších galerií, knihoven, nadačních fondů a soukromých majitelů uměleckých děl.

„A bude to slavná chvíle“ – tak se jmenuje výstava v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně, která přibližuje osudy dvou velkých českých tvůrců ve vztahu mistra a žáka – národem opěvovaného Otokara Březiny a proklínaného Jakuba Demla.

Naše výstava není ojedinělá, je to výstava z dlouhodobého cyklu výstav, kde se snoubí slovo a obraz. Základem všech těchto výstav jsou rukopisy českých básníků, konkrétně v této se setkávají dva vesmíry, dva veliké nenahraditelné kosmy, kterými je Otokar Březina a Jakub Deml,“ přiblížil výstavu její kurátor Pavel Petr.

Do jejich životního přátelství návštěvník nahlédne prostřednictvím dopisů a výtvarně jímavých rukopisů. Vystavené tisky a knihy z knihoven obou básníků zapůjčila Moravská zemská knihovna v Brně, Galerie hlavního města Prahy, Galerie Vysočiny v Jihlavě, Nadační fond Bohuslava Reynka v Petrkově a několik soukromých majitelů.

Tuto výstavu doprovází jména českého výtvarného umění, jako je Josef Váchal, František Bílek a Bohuslav Reynek. A jako takové odlehčení k těmto velikým autorům jsem zvolil stěnu, kde vystavujeme malby Otty Stritzka,“ zakončil Pavel Petr a dodal, že výstava potrvá ve 2. podlaží budovy 14 v Grafickém kabinetu až do 11. července.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x