Výstava ZLÍN 700 skrývá poklad v podobě stovek zlatých a stříbrných mincí

Januštický poklad. Foto: MJVM
ZLÍN – Do druhé poloviny svého trvání vstoupila výstava ZLÍN 700 v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Ta kromě pohledu do sedmi století historie města návštěvníkům nabízí i mnohé zajímavosti.

Tou zřejmě největší raritou je poklad původně několika stovek zlatých a stříbrných mincí, který byl 20. března 1962 objeven ve Zlíně u Januštického potoka. Tehdy se prováděl výkop pro vodovod a u místa, jemuž se říkalo Zavrtálkův mlýn, si pracovník Oblastního muzea povšiml ouška nádoby vyčnívajícího z hlíny.

Ten patřil k zelenému džbánku vysokému asi 20 cm, jehož hrdlo bylo zalito voskem. Do stěny džbánu byla vyříznuta úzká štěrbina. Po otevření v muzejní laboratoři byl hned nahoře nalezen zlatý dukát zabalený do listu kalendáře z roku 1686. Hlavní část pokladu však tvořily stříbrné tolary a patnáctníky, na dně se ukrýval už jen jeden zlatý dukát.

Pilný střádal ve džbánu uložil téměř půl kilogramu vzácných kovů v podobě 537 mincí. Nešlo jen o mince českého království. Zastoupeny byly i země habsburské monarchie, Slezska, Pomořan, Spojených nizozemských provincií, Burgundska a mnoha dalších. Z panovníků jsou tedy vyobrazeni třeba Rudolf II., Matyáš, Ferdinand II., Ferdinand III. i Leopold I., našly se i ražba saských vévodů Christiana a Jana Jiřího I., zastoupen je například i sedmihradský Zikmund Báthory.

Odhaduje se, že poklad byl uložen do země někdy po roce 1867, v období loupeživých vojenských vpádů na Moravu. Určení majitele i ve své době cenného pokladu je už těžší. Blízkost mlýna naznačuje možnost, že mohlo jít o majetek mlynářského rodu Janušků, jejichž mlýn stával v těchto místech už v roce 1613,“ doplňuje kurátorka výstavy Yvona Činčová.

Část tohoto pozoruhodného pokladu je k vidění právě na výstavě ZLÍN 700, pro kterou byla zapůjčena z Moravského zemského muzea. Fotografování není bohužel povoleno, a tak milovníkům historie, kteří by tuto důležitou kapitolu zlínské historie vidět na vlastní oči, nezbývá než se na zlínskou výstavu vypravit osobně.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x