Výstavu fotografií světoznámého cestovatele Thora Heyerdahla ve Zlíně zahájí jeho vnučka

Foto: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně
ZLÍN – V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně bude v sobotu 22. dubna zahájena výstava fotografií z objevitelských cest norského mořeplavce a etnologa Thora Heyerdahla. Slavnostní vernisáže se zúčastní také vnučka cestovatele a ředitelka muzea Kon-Tiki Liv Heyerdahl a Reidar Solsvik, kurátor muzea, které pečuje o Heyerdahlův odkaz.

Výjimečná výstava, kterou je možné zhlédnout v cestovatelské expozici zlínského muzea, je jedním z výsledků spolupráce Nadačního fondu Zikmundova vila a norského muzea Kon-Tiki. Oba cestovatelé, Miroslav Zikmund a Thor Heyerdahl, se znali, sdíleli stejné hodnoty, oba na svou nejslavnější expedici vyrazili v dubnu roku 1947.

Výstavou chceme přiblížit Heyerdahlův pozoruhodný život a výpravy. V roce 1947 přeplul Tichý oceán na balzovém voru pojmenovaném Kon-Tiki a natočil dokumentární film o této expedici, který následně získal Oscara. V dalších letech podnikl obdobné výpravy na rákosových člunech Ra, Ra II a Tigris. Prostřednictvím těchto výprav se zasazoval mimo jiné o ochranu životního prostředí,“ uvedl předseda správní rady Nadačního fondu Zikmundova vila Čestmír Vančura.

Zahájení výstavy se budou účastnit také představitelé muzea Kon-Tiki, které je věnováno osobnosti a práci Thora Heyerdahla, jednoho z největších světových objevitelů. „Jeho zvědavost ho vždy podněcovala k výpravám do cizích zemí, k setkávání s lidmi a snaze porozumět jejich životu i kultuře. Říkal, že nehledá nic menšího, než je náš společný původ. Tím myslel původy kultury a humanity. Byl totiž přesvědčen, že je lidé sdílejí,“ vzpomíná cestovatelova vnučka a současná ředitelka muzea Kon-Tiki Liv Heyerdahl.

Součástí slavnostní vernisáže bude projekce unikátního filmu Plavba Kon-Tiki s českými titulky. Návštěvníci potom mohou snímek zhlédnout ještě během Muzejní noci 19. května a v rámci konání 63. Zlín Film Festivalu. Výstavu je možné navštívit v rámci stálé expozice Muzea jihovýchodní Moravy až do 7. června denně kromě pondělí, vždy od 10 do 18 hodin.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x