Výstavu Josefa Lady v Obchodním domě vidělo už 6000 lidí. Pro velký zájem se prodlouží do konce března

Foto: Obchodní dům Zlín
ZLÍN – O unikátní výstavu díla Josefa Lady v galerii Desítka v Obchodním domě ve Zlíně je enormní zájem. Od zahájení ji zhlédlo už téměř šest tisíc návštěvníků. Pořadatelé se proto rozhodli výstavu prodloužit až do 30. března.

Máme z odezvy opravdu velkou radost. Dát tolik Ladových děl dohromady pro zlínskou výstavu bylo náročné a ohlas nás utvrzuje v tom, že vynaložené úsilí stálo za to. Obzvláště nás těší četné návštěvy školních tříd, které k nám přijíždí nejen z blízkého okolí, ale i vzdálenějších míst Moravy,“ uvedl Pavel Chmelík ze zlínské Galerie Artrium, která společně s Obchodním domem výstavu pořádá.

Nebývale velký zájem mají o výstavu také senioři, kteří tvoří téměř polovinu návštěvníků. „Josef Lada svým laskavým humorem a originálním výtvarným pohledem na svět zkrátka stále oslovuje všechny generace,“ myslí si Chmelík.

Až do konce března budou také pokračovat večerní komentované prohlídky s průvodním slovem galeristy a živým hudebním doprovodem, a to ve čtvrtky 9., 16., 23. a poté i v poslední den výstavy 30. března.

Výstava Josefa Lady v Galerii Desítka je otevřena denně od 10 do 18 hodin. Představuje celkem 118 děl zapůjčených z 12 českých muzeí, galerií a sbírek. Při lednové vernisáži ji osobně pokřtil herec Josef Dvořák, nejznámější český vodník, představitel ladovských pohádkových postaviček a milovník Ladovy tvorby.

Jde o největší Ladovu výstavu, která se bude letos v tuzemsku konat. Koncipována je jako retrospektiva Ladova díla od méně známého raného období přes éru inspirovanou Mikolášem Alšem až po vrcholnou tvorbu dobře známou milovníkům typických ladovských obrázků, mezi nimiž nechybí populární výjevy z venkovského života, pohádek nebo příběhů dobrého vojáka Švejka.

Velkou pozornost přitahují také málo známá raná díla, zachycující v černobílém provedení vtipné výjevy z měšťanského života. „Stylově jsou tak odlišná, že v nich málokdo na první pohled odhalí ladovský rukopis. Pro mnoho návštěvníků je to velmi překvapivé,“ dodal Pavel Chmelík.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x