Výtvarná soutěž zrakově postižených dětí Radost tvořit zná své vítěze

foto: ZFF
ZLÍN – Mezinárodní soutěž dětí a mládeže se zrakovým postižením Radost tvořit je už 25 let neodmyslitelnou součástí Zlín Film Festivalu. Letošní ročník s tématem Lidé a čas už zná své vítěze.

Slavnostním ceremoniálem vyhlašování výsledků výtvarné soutěže Radost tvořit provázel moderátor Jan Čenský. Připojila se k němu i patronka projektu Iva Jonálová. Společně obecenstvo seznámili s vítěznými pracemi a jejich autory, kterými jsou děti se zrakovým postižením.

Letos to ale porota rozhodně neměla jednoduché. Posuzovala totiž 98 děl dětí od 2 let a studentů základních a středních škol. Ocenění následně získalo 10 jednotlivců, 2 kolektivy a porota udělila taky 4 hlavní ceny v jednotlivých věkových kategoriích.

O hudební zpestření se postaralo duo mladých hudebníků a pedagogů ze Slovácka Radim Vojtek a Martin Dejl, nevidomá zpěvačka Věra Strbačková nebo zpěvák Roman Vojtek. Programu se jako host zúčastnila i herečka Dana Batulková.

Kromě hudebníků na pódiu sklidila velký potlesk taky pětiletá Nela Jasanská. Malá umělkyně získala ocenění v kategorii Jednotlivci za své výtvarné dílo Strom – čtyři roční období. Na pódiu předvedla neskutečnou kuráž, kdy se celým sálem rozezněl její zpěv oblíbené písničky, kterou zná z pohádky Princové jsou na draka.

Soutěžní díla si návštěvníci mohou prohlédnout na výstavě ve foyer Kongresového centra ve Zlíně až do 7. června.

Vyhlášením výsledků soutěže ale program pro nevidové děti na festivalu nekončí. Společně s Českým rozhlasem Zlín nabízí festival v rámci svého filmového programu právě zrakově handicapovaným příležitost zúčastnit se několika projekcí. Pro nevidomé děti bude během promítání připraven speciální čtený audio komentář. 

Projekce filmů opatřených audiokomentářem:

Děti Nagana (2023)

Režie: Dan Pánek, Česká republika, 2023, 98 min.

Promítání: 

Úterý 6.6.2023, 10:40, Aula

Středa, 7.6.2023, 8:30, Golden Apple Cinema 1

Krakonošovo tajemství (2022)

Režie: Peter Bebjak, Česká republika, Německo, Slovensko, 2022, 99 min.

Promítání:

Úterý 6.6.2023, 11:00, Golden Apple Cinema 5 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x