Světový úspěch zlínské výtvarnice! Miroslava Ptáčková vystavuje na soutěžním bienále v Pittsburghu

Foto: Kristýna Kupčíková
ZLÍN, PITTSBURGH – Umělkyně a ředitelka Galerie Václava Chada ve Zlíně Miroslava Ptáčková uspěla v konkurenci sklářských výtvarníků z celého světa a dostala se mezi 17 finalistů, kteří vystavují svá díla na soutěžním bienále The Elisabeth R. Raphael Founder’s Prize Exhibition v americkém Pittsburghu. O celkové vítězství zabojuje se svým skleněným obrazem Reflection.

Velký úspěch zaznamenala talentovaná zlínská sklářka Miroslava Ptáčková. Dostala se do finálního výběru poroty, která volila účastníky letošní výstavy The Elisabeth R. Raphael Founder’s Prize Exhibition. Bienále prezentuje excelentní výstupy v materiálu skla na téma Transformace od 17 vybraných umělců z celého světa.

Ptáčková se přihlásila do otevřené výzvy pořadatelů výstavy a uspěla na základě zaslaného životopisu a fotografií svých prací. Pro výstavu pak vytvořila nový obraz.

Předcházel tomu delší proces, kdy jsem nejprve chodila po Zlíně a fotografovala v detailu různá místa, kolem kterých chodím. Následovala kresba a malba na papír a v závěru pak realizace do materiálu skla,“ uvedla autorka.

Výsledný obraz Reflection o rozměru 60 x 80 centimetrů je kombinací škrábaného zrcadla a skla, leptaného skla a barvy. „Odraz. Lesk. Mat. Průsvitnost. Vrstvení. Odolnost. Křehkost. Úsilí vede k hledání různých možností výrazu a v nekonečném prostoru se začíná lehce vymezovat směr,“ dodává charakteristiku Miroslava Ptáčková.

Přesvědčení, že skleněný obraz obstojí v celosvětové konkurenci, vyjádřil také výtvarný pedagog Pavel Preisner. „Je to krásná skleněná věc stvořená alchymistkou, která se blíží k tomu, co je právě ve vzduchu. Obraz má reálný prostor i prostor iluzivní. Tvoří tabuli, neobyčejnou podívanou. Po moderně, postmoderně, radikální obhajobě zvláštního, žijeme v čase svobody, protože není dominantní žádný trend, vyčnívá jen to výjimečné. A to je i případ Miroslavy Ptáčkové,“ přidává své hodnocení výtvarný pedagog Pavel Preisner.

Obraz Reflection je prezentován společně s díly dalších finalistů ve výstavních prostorách Contemporary Craft v americkém Pittsburghu od 8. září a bude bojovat u poroty, která ze 17 autorů z celého světa vybere jednoho celkového vítěze.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x