Vzácná podívaná: ligový pohár ve Zlíně

Foto: Martina Žáčková
ZLÍN - Proč se vlastně hraje, dře, bojuje, taky třeba zraňuje? Co je vlastně cílem snažení sportovců? Jistě, například finanční ohodnocení. Ale pozor, symbolem vítězství a slastných chvil je kromě medailí především pohár. A jeden takový, hodně vzácný, fotbalový, byl čtyři hodiny k mání ve Zlíně v Obchodním domě.

Přivezli jej zástupci Ligové fotbalové asociace, která má v úterý ve Zlíně jednání svého grémia. Tedy představitelů dvaatřiceti profesionálních fotbalových klubů hrajících 1. a 2. ligu.

S pohárem, který je dílem designérky Natálie Chalcarzové a samozřejmě šikovných rukou řemeslníků, se mohli „polaskat“, ovšem aniž by se jej dotýkali, početní fanoušci. Trofej je momentálně v držení pražské Slavie, která vyhrála poslední tři ročníky naší nejvyšší fotbalové soutěže.

Řadu zajímavostí přidává Kamila Brejtrová z Ligové fotbalové asociace, která měla „pobyt“ trofeje ve Zlíně na starosti.

„Předně je nutno říct, že jde o pohár vysoký 700 milimetrů, váží bez podstavce 11 a s ním 15 kilogramů, na těle poháru jsou vyryta jména dosavadních vítězů první ligy od roku 2013, kdy začala dvě profesionální soutěže řídit právě naše asociace,“ připomíná fotbalumilovná i znalá žena.

V Obchodním domě ve Zlíně se objevila opravdová vzácnost. „Vystavujeme trofej jen velmi výjimečně. Přes sezónu je v držení aktuálního mistra, před závěrem soutěže se dostane k nám a pro jistotu je připraven i duplikát, kdyby se rozhodovalo opravdu v posledním utkání na dvou různých místech,“ nabízí i variantu, která připadá v úvahu manažerka.

Pohár je vzácnost a tak se k ní musejí ti, kteří ji mají na starost, chovat. „Samozřejmě, cestuje ve speciálním boxu, musíme být ostražití. Jsme moc rádi, když se s ní fandové vyfotí, a neradi, když by na ni chtěli sahat. Pohár mimochodem zažívá vždycky zatěžkávací zkoušku při bujarých oslavách titulu, to se vždycky musí dát do pořádku,“ dodává Kamila Brejtrová.

Této trofeji předcházel do roku 2013 mistrovský pohár Fotbalové asociace České republiky. Ta uděluje trofej nadále v Mol Cupu, tedy Českém poháru. Už je to více než čtyři roky, co s ním v Olomouci a pak i doma ve Zlíně křepčili hráči zlínského Fastavu. Za 102 let organizovaného fotbalu ve Zlíně se ale na rozdíl od hokeje nestalo, že by hráči Zlína získali ligový pohár. O to byl jeho dočasný pobyt ve zlínském „obchodňáku“ větší vzácností.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x