Vzpomínky ožívají. Když do Hostětína zavítal princ, co je dnes králem

Foto: Hostetin.cz
HOSTĚTÍN - Zrovna začínalo jaro roku 2010. Bylo 22. března a světe div se, do ekologické vesnice Hostětína skutečně zavítal tehdejší korunní princ Spojeného království Charles. Podle všeho se mu v podhůří Bílých Karpat velice líbilo. V kronice obce tak může být zapsáno, že tam zavítal pozdější král Charles III. A při jeho korunovaci se vzpomínky místním vybavují více než kdy jindy. Jako třeba jednateli místní proslulé moštárny Radimu Machů.

Je to už více než třináct let, jak si na návštěvu takové osobnosti vzpomínáte?

Jako na velice příjemnou a nevšední událost. Na přivítanou jsme mu nabídli kalíšek slivovice. A byli jsme rádi, že neodmítl. Dorazilo určitě přes tisíc lidí, vládla báječná atmosféra.

A tehdejší korunní princ, dnes král, pokračoval k vám do moštárny…

Asi tak za tři čtvrtě hodiny dorazil k nám na moštárnu, tak to už jsme ho pohostili v ryze nealkoholickém duchu.

Vybavíte si i s třináctiletým odstupem, co jste mu nabídli?

Nabídli jsme mu pestrou škálu našich produktů. Tak třeba čistý mošt, anebo jablečný mošt s červenou řepou. Stejně tak směs sirupů, třeba bezový nebo mátový. Dnes bychom to dokázali rozšířit o jablečný ocet, který je v Anglii mimochodem velmi oblíbený.

Taková mimořádná návštěva, to jsou vždy hodně pečlivé přípravy. Také je si vybavíte?

Jasně, šlo o detaily, ale řeknu vám jednu možná ne tolik známou věc. My jsme vlastně ani dlouho nevěděli, kdo k nám zavítá. Přípravný výbor z britské ambasády psal jen to, že přijede „The Visitor“, tedy návštěvník.

A kdy jste se dozvěděli, kdo bude oním návštěvníkem?

Zhruba tři týdny před samotnou návštěvou. Dostali jsme knihu o ekologickém zemědělství, kterou napsal princ Charles a bylo nám jasno.

A ještě k současnosti, z korunního prince je král Karel III. Sledoval jste tu korunovační slávu?

Měl jsem nabitý program, takže spíše až ze záznamu. Ale to určitě nic nemění na tom, že si této osobnosti dovoluji popřát jen to nejlepší a zpětně se vnitřně zaradovat z toho, že jsme to byli právě my, kdo měl tu čest se s ním osobně potkat.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x