WBS jede! Seriál závodů ve sjezdu horských kol se opět rozjel.

Foto: Jiří Laštůvka
Tak jsme konečně rozjeli letošní seriál závodů Gergel Wood Bikerally Series ve sjezdu horských kol. Zimní spánek se nám proti naší vůli trošku protáhl, a tak se po zrušených závodech ve Vsetíně a Otrokovicích všichni těšili na odložený závod Force bikerally Slopné. Dokonce ani dva týdny dešťů a jistota „zábavného“ povrchu neodradila stodesítku bajkerů od pátečních tréninků a sobotního startu.

 Mezi nimi téměř dvacet nejmladších jezdců v kategorii Střelci do 15 let a tři srdcaři se speciálními vozítky ve skupině Paradownhill! K novinkám letošního ročníku patří spolupráce s kluky ze SAR Morava, kteří budou po celou sezónu se svými čtyřkolkami a zdravotnickým vybavením k dispozici našemu dlouholetému profi záchranáři. Co zůstalo ve Slopném při starém, je ředitel Laďa Škarek se svou partou skvělých pořadatelů. A taky vlekaři, kteří si v tom marastu taky pěkně užili. 

Od úvodního rychlostního testu do toho pořádně šlápl fryštácký Tomáš Huňa, a i když hned za fotobuňkou nepěkně trefil strom, erzetu vyhrál – ostatně jako další dvě. Dokázal, že mu náročné podmínky vyhovují. Pouze třetí RZ vyhrál další Fryštačan Adam Březík a v poslední zkoušce s Huňou zajel stejný čas Jiří Gergel. Vítězný Tomáš Huňa závod zhodnotil slovy: „Závody ve Slopném jsou vždycky parádní, a to díky docela prudkému kopci, takže není potřeba moc šlapat. Ale tentokrát to byla díky počasí docela hrůza. Bahno a voda byly všude, ale překvapivě mi to dost sedělo, o čemž svědčí tři vyhrané RZ. I když jsem si po slušném crashi v cíli RZ1, kdy jsem trefil přímo strom myslel, že je konec. A ještě musím pochválit Adama Březíka, který jel velmi pěkně.“

Úřadující šampion českých rallysprintů 2019 se na bajky vrátil po delší pouze a dokazuje, že auta i downhill k sobě mají blíž, než si mnozí myslí. 

Adam Březík na druhém místě řekl: „Závody ve Slopném pro mě byly fajn. Počasí typu ‚chčije, co to jde‘ mi sedí, takže žádný problém nebyl! Pokud to čas a pracovní povinnosti dovolí, tak bych rád znovu absolvoval celý seriál. Dá se to považovat za takový návrat do bikerally, protože klasické rally si letos z finančních důvodů, které vznikly díky koronavirové situaci, moc neužiju. Tak aspoň takhle. Na závěr bych chtěl poděkovat všem pořadatelům, kteří na tratích stáli nebo se na tomto závodě jakkoli podíleli. Patří jim velký obdiv, že tam v takovém počasí celý den byli a my mohli závodit. Vyšly z toho čtyři vyrovnané jízdy, jedna vyhraná RZ a celkově druhé místo, takže spokojenost.“ 

Třetí místo na bedně obsadil vyrovnaně jedoucí Jirka Gergel, který svůj výkon potvrdil nejrychlejším časem na poslední RZ.

Mezi Juniory byl suverénně nejrychlejší Dušan Horák, před Jakubem Brázdilem a Ondrou Kolečíkem. V nejmladší kategorii Střelců zvítězil Dominik Vašut s malým odstupem před Kryštofem Húštěm a Richardem Čubou. Další jejich soupeři této trojici nestačili a měli už větší ztrátu. Pokračování souboje z let minulých slibovala kategorie Hardtail. Odvěcí soupeři Ondra Krhánek a Dominik Slováček si na kolech s pevným rámem nedarují ani kousek trati. Bohužel, na prvním úseku se Slováčkovi vyzul plášť kola a na „Kikina“ ztratil hned v úvodu dvě minuty a 43 vteřin. Jeho celková ztráta na vítězného Krhánka v cíli závodu byla – 2:43 min… Druhé místo nakonec bral Woller před Kořénkem, oba už však s poměrně větší ztrátou. V kategorii Gentlemen nad 35 let zajel nejlépe Víťa Malý, před Dusíkem a Šantavým. Z trojice Legend nad 45 let vystoupal na nejvyšší stupínek Roman Sasyn. Do wellness v podobě bahenních lázní a vody si našly cestu i dvě odvážné ženy. Rychlejší byla Michala Šantavá, která se však svým prvenstvím jela pochlubit – stejně jako celkový vítěz Huňa –  na zlínskou úrazovku. Oba by však měli mít své prsty pouze bolestivě naražené a tak doufáme, že se s oběma potkáme na dalším závodě ve Zlíně na Lesní čtvrti. V nové kategorii Paradownhill do cíle doklouzal pouze Jan Malec, velký respekt však platí pro všechny tři chlapy na startu.

Nánosy bláta už brali nakonec všichni s nadhledem, dobrou náladu a úsměvy nikomu nezkazily. Zajímavým nápadem se ukázalo zachytávání dešťové vody a její následné využití na vapování kol v připravených stojanech. Zamračená obloha a nízká oblačnost však negativně ovlivnily dostupnost dat v samotném centru závodu, a tak jezdci tentokrát neměli výsledkový servis, na který jsou zvyklí. To ale nakonec moc nevadilo, protože si mohli prohlédnout on-line výsledky na telefonech na kopci na startu. Povedený závod ukončil jeho ředitel Laďa Škarek ukázkovým „lachtanem“ na blátě z kopce dolů. Ještě jednou díky všem!


Absolutní pořadí Force Bikerally Slopné:

  1. Tomáš Huňa Mondraker 4:41,9
  2. Adam Březík Vandraq studio   +  3,6
  3. Jiří Gergel MTB school   +  7,2
  4. Radim Novosád Wauwauwau crew   +10,5
  5. Dušan Horák (1. Jun) X-Ride Racing Lešná   +18,2

Text: WBS media, www.woodbikerallyseries.cz

Odkaz na celou fotogalerii: http://www.bikegeneration.cz/foto/bikerally-slopne-2020-jiri-lastuvka/

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x