Z hradišťské věznice by mohl být Areál spravedlnosti

Věznice v Uherském Hradišti během Slováckých slavností vína a otevřených památek 2017. Foto: Michal Stránský
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Rekonstrukce věznice v Uherském Hradišti byla dlouhou dobu hudbou budoucnosti. Teď se však začíná blýskat na lepší časy a oprava budovy, která pamatuje temné období našich dějin, je dnes blíže než kdy dříve.

Rozhodování o tom, co se stane s uherskohradišťskou věznicí, se pomalu chýlí ke konci. Podle členů spolku Memoria a zástupců státu, kteří se společně sešli minulý týden, by se z ní mohl stát Areál spravedlnosti. „Na tomto místě by měl vzniknout národní památník obětí totalitních režimů. V naší zemi máme pouze tři národní památníky, žádný z nich se ale nevěnuje té poslední totalitě. Myslím si, že toto místo na to opravdu aspiruje,“ uvedla Anna Stránská, která je předsedkyní spolku Memoria.

Právě spolek Memoria se nejvíce zasazuje o to, aby byla věznice důstojným místem a současně svědkem událostí, na které bychom neměli zapomínat. Aktivit spolku si cení také starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha: „Skupině lidí nebyl osud tohoto areálu lhostejný, a tak vznikl spolek Memoria. Jeho role je dnes nezastupitelná a mám z toho velmi dobrý pocit. Děkuji všem, kteří se takto angažují.“

Podle Anny Stránské by se měla věznice stát živou paměťovou institucí. Věznice bude pravděpodobně částečně sloučena také s justičními složkami, ačkoliv členové spolku Memoria stále doufají, že se to ještě podaří změnit. „Kromě muzea zde budou sídlit také další organizační složky státu jako například státní zastupitelství, okresní soud nebo probační a mediační služba,“ řekla referentka vztahů k veřejnosti Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Adéla Janů.

Před samotnou rekonstrukcí projde věznice průzkumem, který mimo jiné stanoví, kde by zmíněné státní složky mohly být umístěny. Členové spolku Memoria totiž usilují o to, aby se jednotlivé justiční orgány nenacházely například v bývalých výslechových místnostech.

Rekonstrukce věznice by podle Adély Janů mohla začít v roce 2025 a celý areál by následně mohl být otevřen v roce 2028.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x