Z rožnovského náměstí zmizí kašna. Nahradí ji unikátní barevná fontána

Kašna na rožnovském náměstí bude mít novou podobu. Foto: město Rožnov pod Radhoštěm
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Na rožnovském náměstí byly zahájeny stavební práce a proměnou projde kašna, která už nějakou dobu neplní svou funkci. Návštěvníci se nově dočkají fontány s 12 napěňujícími tryskami, které budou disponovat barevným osvětlením řízeným pomocí RGB diod.

V rámci rekonstrukce bude stávající nefunkční kašna odstraněna, aby uvolnila místo pro novou, moderní fontánu. Ta bude disponovat dvanácti napěňujícími tryskami, které budou umístěny na ploše bývalé kašny.

Jedním z hlavních prvků rekonstrukce bude výstavba podzemní železobetonové šachty, která bude sloužit jako technologická centrála pro provoz fontány. Zde budou umístěny veškeré potřebné technologie včetně čerpadel, filtrů, ovládacích mechanismů a přepadové jímky na vodu. Další úpravy zahrnují odstranění dlážděné plochy náměstí a instalaci nerezových štěrbinových kanálků, které budou sloužit k odvodu vody od trysek zpět do technologické nádrže. Přilehlá plocha bude nově vydlážděna žulovou dlažbou. Fontána bude vybavena moderní technologií, umožňující programovatelné výšky výronu vody, a barevným osvětlením řízeným pomocí RGB diod. Kromě toho budou v ploše náměstí umístěny dva sloupky s mlžícími tryskami, které poskytnou osvěžení v horkých letních dnech.

Rekonstrukce bude zahájena v dubnu a dokončení je plánováno na konec června letošního roku. Vysoutěžená cena na rekonstrukci vodního prvku dosáhla 8 milionů Kč. „Jsem přesvědčena, že nová fontána na Masarykově náměstí přinese novou energii a lidé zde nejen v létě budou rádi trávit svůj čas. Jsem ráda, že se nám povedlo dovést rekonstrukci k realizaci a věřím, že vše proběhne bez komplikací,“ uvedla místostarostka města Markéta Blinková.

Zdroj: město Rožnov pod Radhoštěm

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x