Za dobrými činy do Újezdce. Rotary klub Uherský Brod v akci nejen fotbalové

Fotbalový stadion v Újezdci. Foto: Jiří Dědek
ÚJEZDEC-TĚŠOV - 105 let sportu v Újezdci-Těšově oslaví tuto sobotu krásně stylově. Místní TJ Sokol má zdatného sparingpartnera oslav. Společně připravili pozoruhodný fotbalový benefiční turnaj nazdobený také hudebním vystoupením, atrakcemi pro děti a mimo jiné bohatou tombolou, jakož i občerstvením. Víc prozradí prezident RC Uherský Brod Karel Hanáček.

Kolik týmů vám přislíbilo účast?

Počítáme s 8 týmy, tvoří je místní fotbalová mužstva: Újezdec, Těšov, Prakšice, Biskupice a Pozlovice, tým sportovních osobností, ženský tým ex-reprezentantek a ženský tým Uherský Brod.

Kdo z osobností se bude v sobotu odpoledne od 14 hodin odpoledne prohánět po trávníku?

Podpoří nás i významné sportovní osobnosti, jako je hokejista Miloš Gureň, reprezentant ČR, extraligový hráč Zlína, Třince a NHL Montreal Canadiens, za ženy bude hrát například Marie Wassner, první česká fotbalová reprezentantka a pozdější profesionální hráčka Bundes Ligy.

Dá se maličko dopředu odhadnout výtěžek z akce… kdo přispěje a kdo může přispět na samotné akci?

Není snadné odhadnout konečný výsledek, závisí to částečně i na počasí, to by mohlo hodně ovlivnit celkový počet návštěvníků. Věříme, že nám v tomto směru bude štěstí přát i letos, podobně jako v předchozích dvou letech. Rozmanitá a hodnotná tombola bude jistě lákat místní i přespolní, nejen fotbalové fanoušky, ale i ty, kteří mají chuť přispět potřebným a podpořit místní sportovní klub, Sokol Újezdec. Tady je namístě již nyní poděkovat mnohým sponzorům a samotným rotariánům, kteří zajistili opravdu atraktivní ceny. Diváci si kromě zajímavého sportovního zážitku mohou odnést i hodnotný dárek. Doufáme, že je to dobrá motivace a výsledek předčí loňský rekordní výtěžek, který dosáhl hezkých 200 tisíc korun.

Komu budou cenné peníze určeny?

Výtěžek bude rozdělen do tří oblastí, o výšce jednotlivých částek budeme rozhodovat po zúčtování konečné získané částky. Máme v úmyslu podpořit finančně dvě postižené osoby z oblasti Uherského Brodu zakoupením pomůcek pro handicapované, část pak věnovat místním skautům pro vybavení kuchyně a přispět Sokolu Újezdec na zavlažování hrací plochy.

A teď trochu osobněji… dostanete se na hřiště i coby hráč?

I když jsem zanícený sportovec, holduji hlavně tenisu a jízdě na kole, nepřipojím se k fotbalovým hráčům. Budu mít jiné povinnosti, ale slavnostní výkop si určitě nenechám ujít.

Připomenete, prosím, i jiné aktivity Rotary clubu UB?

Mezi pravidelné akce patří Sportovní odpoledne pro klienty Domova pro osoby se zdravotním postižením v Uherském Brodě pořádané každoročně v období před prázdninami. Soutěží se v atletických disciplínách a kamarádi z ústavu se na tato klání velmi těší, zejména na medaile, ale i na tradiční řízek.

Před třemi lety jsme zahájili tradici benefičních fotbalových turnajů, dosud se konaly v okolních obcích, každoročně se místo turnaje mění. Výtěžek jde vždy částečně potřebným a částí se podílí na podporu hostitelského sportovního klubu. Tato akce se koná na konci prázdnin.

V předvánočním čase, na Kateřinském jarmarku, se ve stánku RC UB čepuje kvalitní svařák a získané prostředky se pak rozdělí mezi potřebné.

Krásné akce, které utužují dobré vztahy mezi spřátelenými Rotary cluby ze Zlína, Kroměříže a Trenčína, jsou například dříve organizované Návraty ke kořenům nebo Výšlap na Sokolí kameň.

Vzájemně se kluby podporují také v charitativních aktivitách, jako je Svatomartinská husa v Kroměříži, benefiční koncert ve Zlíně, Rotariánský ples v Uherském Brodě apod. Kromě srdečného a přátelského setkání se na těchto akcích vyberou částky, které putují k potřebným lidem v oblasti.

Za zmínku stojí také provedení rekonstrukce kaple Desáté zastavení zasvěcená sv. Barboře v Mikulově na Svatém Kopečku. Všechno bylo financováno ze sponzorských prostředků členů Rotary klubu UB.

V rámci studentských výměn zajišťují Rotariáni ubytování a možnost studia zahraničním studentům u nás a vysílají naše studenty na roční pobyty do rotariánských rodin v zahraničí. Jsou to pro studenty na obou stranách úžasné zkušenosti a nám dělá radost poskytovat růst mladým lidem.