Za odchov mořských rejnoků získala zlínská zoo první místo v chovatelské soutěži

Foto: Archiv ZOO Zlín
ZLÍN - Zlínská zoo znovu potvrzuje svou vysokou chovatelskou prestiž. V soutěži Bílý slon, která oceňuje mimořádné chovatelské úspěchy v českých a slovenských zoo, získala za rok 2019 hned několik ocenění, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková.

Nejcennější pocty, se kterou je spojena i soška bílého slona, obdržela za odchov mořského rejnoka siba ománská. Slavnostní předání ocenění se uskuteční ve zlínské zoo v úterý 14. července.

Bílý slon je soutěž, která trvá nepřetržitě od roku 1994 pod záštitou sdružení Česká Zoo a ve spolupráci s Unií českých a slovenských zoologických zahrad. Soutěž má dva okruhy, v jednom odborná porota posuzuje nejlepší stavbu nebo expozici, v druhém pak mimořádný chovatelský úspěch v kategoriích savci, ptáci a ostatní. Do 26. ročníku této soutěže 14 zahrad přihlásilo celkem 44 významných odchovů. Zlínská zoo zabodovala ve všech kategoriích odchovů. První místo a sošku bílého slona získala za odchov siby ománské. Stříbrnou příčku pak shodně obsadila v savcích za medvěda pyskatého a v ptácích za čápa sedlatého.

„Je to pro nás velké ocenění týmu našich chovatelů a zoologů. Mořské rejnoky druhu siba ománská jsme odchovali jako první v celé Evropě, mládě medvěda pyskatého pak bylo jediným evropským odchovem tohoto druhu medvěda za rok 2019. U čápa sedlatého jsme se stali první českou a slovenskou zoo, které se podařilo tyto největší africké čápy rozmnožit,“ uvedl hlavní zoolog Kamil Čihák.

Slavnostní vyhlášení a předání cen se mělo původně konat v prostorách Kapucínského kláštera ve Fulneku. S ohledem na pandemii covidu však bylo zrušeno a ceny jsou vítězům předávány přímo v zoologických zahradách.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x