Za parkování v centru Zlína si řidiči od listopadu připlatí

Parkovné na několika parkovištích v centru Zlína podraží. Foto: televize TVS
ZLÍN – Ve Zlíně se od listopadu změní ceník parkovného. Cena za stání na několika parkovištích bude vyšší než doposud. Město tak reaguje na obsazenost parkovišť a současně chce lidi motivovat k využívání jiných forem dopravy.

Změny v sazebníku za užití parkovišť navrhly radě města Technické služby Zlín. Úpravy vycházejí zejména z potřeb logiky parkování prostřednictvím mobilní aplikace MPLA. Druhým aspektem pro změnu sazeb byla obsazenost parkovišť a parkovacích míst.

Podle technických služeb doznaly některé sazby parkovného změn tak, aby lépe reflektovaly skutečnou hodnotu možnosti parkování v centrální části města a ekonomicky motivovaly uživatele k využití jiných forem městské dopravy. Takže tam, kde byla poptávka po parkování vysoká, došlo k navýšení ceny. Krátkodobé parkování je však stále zvýhodněno.

Oproti stávajícímu sazebníku dojde k navýšení ceny za parkovné na třech parkovištích z celkových šesti. Jedná se o parkoviště nad Tržnicí, Gahurova a Městské divadlo. Dále budou sazby parkovišť i parkovacích automatů nastaveny jako doposud, tedy podle vzdálenosti od centra. Ne vždy tedy bude znamenat navýšení parkovného zvýšení všech sazeb dle doby parkování.

Do změn jsou zahrnuty i nové zóny placeného parkování, které se chystají na zpoplatnění. Jedná se o prostor náměstí T. G. Masaryka, ulice Lorencova, ulice Lešetín a na třídě T. Bati v centru města.

Aktualizovaný ceník parkovného začne platit v pondělí 1. listopadu 2021.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x