Za týden ukradli internetoví podvodníci více než milion korun

Ilustrační foto
ZLÍNSKO – Počet internetových podvodů stále roste. Podvodníci využili hlavně čas nákupů před Vánocemi a neopatrným nakupujícím ukradli více než 1,2 milionu korun.

Podvody na internetu se nevyhýbají lidem jakéhokoliv věku, od čerstvě plnoletých až po seniory. Jde přitom o praktiky podvodníků, před kterými policie už mnohokrát varovala.

V minulém týdnu policie zaznamenala podvod pomocí falešného internetového bankovnictví jedné konkrétní banky. Právě do internetového bankovnictví se v jeden den přihlásilo několik lidí, kteří do vyhledávače zadali název své banky a otevřeli první odkaz v seznamu.

„Lidé vyplnili přihlašovací údaje ke svému účtu a pachatel měl potom tyto údaje k dispozici a mohl manipulovat s účtem do doby, než si ho majitel zablokoval. Tímto způsobem připravil majitele účtů o více než půl milionu korun,“ uvedla k podvodům tisková mluvčí policie Monika Kozumplíková.

V dalších dvou případech přišel ženám podvodný odkaz na stránky dopravce, kde měly uhradit dopravu objednaného zboží. Jelikož ale bylo před Vánocemi a většina lidí objednávala dárky, ženy odkaz dlouho nezkoumaly. Vyplnily tak požadované údaje, aniž by si ověřily, zda skutečně jde o jejich objednávky. Podvodník jim následně z účtu odčerpal více než 100 tisíc korun.

V dalším případě chtěl senior po telefonátu od cizího muže investovat do kryptoměny. Podle instrukcí podvodníka si do počítače nainstaloval program Anydesk. Jeho pomocí potom mohl zloděj provádět transakce v seniorově internetovém bankovnictví. Tímto způsobem z jeho účtu odcizil téměř půl milionu korun.

„Za podvod hrozí pachatelům v případě jejich vypátrání a odsouzení trest odnětí svobody na dva až deset let, podle výše způsobené škody. V úvahu přichází navíc trestné činy jako neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ dodává Kozumplíková.

Policie opět varuje, aby se lidé nikdy nepřihlašovali do internetového bankovnictví přes zaslané odkazy. Vždy je důležité si v adresním řádku zkontrolovat, že se nacházíte na oficiálních stránkách banky. A v neposlední řadě by lidé neměli věřit rychlému zbohatnutí pomocí investic do kryptoměny.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x