Za výbuch ve Vrběticích dostanou obce odškodné

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKÝ KRAJ - Obce z okolí Vrbětic vítají návrh zákona o jednorázovém odškodnění v souvislosti s výbuchy ve vrbětickém muničním areálu. Dohromady by se mezi ně mělo rozdělit asi 350 milionů korun.

Ve Vrběticích v roce 2014 explodoval muniční sklad. Po sedmi letech vyšlo najevo důvodné podezření, že byly do výbuchu zapojeny ruské tajné služby. Postižené obce proto požádaly Poslaneckou sněmovnu České republiky o odškodnění a vítají návrh zákona o jednorázovém finančním příspěvku. „Celkově by každý občan za to šestileté období mohl získat částku mírně přes 90 tisíc korun, v případě města Slavičín pak 15 tisíc korun. Co se týče obcí, tak tento návrh zákona rozděluje částku pro všechny obce a kraje. Jedná se přibližně o 300 milionů korun,“ uvedl právní zástupce obcí Stanislav Polčák.

Pro obec Bohuslavice nad Vláří jde o částku asi 36,5 milionu korun. Téměř 16 milionů by měla získat obec Haluzice, Lipová asi 36 milionů a pro Slavičín a Vlachovice je vyhrazeno více než 220 milionů korun. Finanční odškodnění by měl získat také Zlínský kraj za poškození majetku během záchranných a likvidačních prací. „Už teď na poškozeném území probíhají opravy krajských komunikací ve výši desítek milionů korun. Všechny peníze, které kraj v případě přijmutí tohoto zákona dostane, budou použity na opravy na tomto území,“ řekl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Občanům pěti postižených obcí má být na základě žádosti vyplaceno jednorázové opatření za tři období za každý den trvalého pobytu. Jedná se o celkovou částku přesahující 300 milionů korun. „V tom prvním období, kdy bylo nebezpečí největší, jde o částku 300 korun za den pro oprávněné subjekty, tj. pro občany s trvalým pobytem na území dotčených obcí. Pro druhé období je to částka 100 korun za den, která se týká všech obcí, v případě Slavičína v pětinové sazbě. Pro poslední období jde o částku 20 korun za den a v případě Slavičína jsou to 4 koruny,“ dodal Stanislav Polčák.


Finanční odškodnění by mělo být vyplaceno do konce tohoto roku. Pokud bude návrh zákona schválen, je nárok nutné uplatnit u Ministerstva vnitra nejpozději do 31. března 2022, jinak zaniká.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x