Zabijačka mezi paneláky? Na uherskohradišťském sídlišti Východ nic neobvyklého

Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - O přátelství a fungující komunitu se snaží parta nadšenců z uherskohradišťského sídliště Východ. Mezi paneláky pořádají vedle stavění a kácení máje nebo gulášfestu třeba společnou zabijačku!

Parta mladých lidí z uherskohradišťského sídliště Východ se snaží žít mezi paneláky podobně jako na vesnici. Nechtějí své sousedy jen pozdravit a nic o nich nevědět, ale snaží se udržovat komunitu a přátelství. Dobré vztahy postupně budují pomocí nejrůznějších společenských akcí, například sousedskou zabijačkou.

Dřív jsem bydlel na vesnici a vždycky jsem si říkal, že nikdy nechci do města, protože lidé se tam vzájemně neznají. Jsem strašně rád, že tady na Sadové jsme si našli takový super výborný vchod, kde se všichni známe a děláme tady spoustu akcí pro nás a pro děti, aby viděly, jaké jsou tradice, které tady dřív bývaly a dnes už nejsou. Jsem za to opravdu strašně rád, usmíval se spoluorganizátor akce Zdeněk Doložílek.

Společenství pěti rodin se domluvilo a společně nakoupilo půlky prasete, které pak za pomoci zkušených řezníků v sobotu ráno rozporcovali a zpracovali tak, jak je na správné zabijačce zvykem. Už kolem oběda se tak po sídlišti rozvoněly škvarky, tlačenka nebo třeba ovar.

Všichni lidi, kteří jdou kolem, jsou srdečně zváni. Každý, kdo se zastaví, s námi může pohovořit, dát si štamprlu… Je to všem otevřené! Budeme rádi, když i příště za námi lidi dojdou a seznámíme se zase s dalšími,“ dodal Doložílek.

Zabijačkou kdysi sousedské akce na Východě začínaly, postupně se k nim přidalo i stavění a kácení máje nebo třeba gulášfest. Zdejší komunita tak může být inspirací pro další obyvatele sídlišť, že ani tady nemusí lidé žít anonymně. Stačí se trochu snažit a hlavně – chtít!

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x