Začíná 34. Setkání kytaristů, letos v podobě čtyř festivalových čtvrtků

foto: Lukáš Najbrt
ZLÍN – Hudební klub Zelenáčova šopa ožívá melodiemi hranými jak jinak než na kytary. Začíná totiž 34. Setkání kytaristů, které letos hlásí velkou změnu. Místo dvoudenního festivalu si pro návštěvníky připravilo program rozložený do čtyř po sobě jdoucích čtvrtků. Před každým vystoupením se návštěvníci mohou těšit na zajímavý workshop, besedu nebo seminář. Na scéně se představí například zlínská kapela TOKYO, FruFru, Štěpán Rak nebo Jacob Carl Růžička.

Už více než tři desetiletí je Setkání kytaristů ideální platformou pro muzikanty, kteří kytaru nepustí z ruky. Ať už jde o profesionály nebo nadšené laiky, ve Zlíně všichni v následujících týdnech najdou inspiraci a budou si moct zaexperimentovat. O tom totiž 34. Setkání kytaristů je.

Letos ale festival změnil podobu. V předchozích letech se všechen program odehrál ve dvou nabitých dnech. Teď se kytaristé mohou těšit na čtyři po sobě jdoucí čtvrtky. Zahájí je vždy host večera, který uspořádá workshop, besedu nebo seminář a následně zahraje svůj koncertní set. Večerní program potom doplní zlínská kapela nebo interpret. Pořadatelé si od této změny slibují více prostoru pro hlavního hosta a klidnější atmosféru. Inspiraci si převzali od Jazz Festu Brno a Alternativa festivalu, které tento systém praktikují.

A na co se tedy těšit?

První „čtvrtek Kytaristů“ je na programu už dnes, 19. září. Začne workshopem Tomáše Frolíka. Koncertu se následně ujme legendární zlínská kapela TOKYO, kterou nakonec vystřídá Krajina Ró, pětičlenné seskupení s kořeny v legendární skupině Jablkoň. Michala Němce, Johnyho Judlu jr. (Jablkoň), Michaela Noska a kytaristu Tomáše Frolíka (The Bladderstones) doplňuje svým hlasem a hrou na klávesy osobitá zpěvačka a herečka Anna Břenková.

Druhý čtvrtek, 26. září, zahraje kapela FruFru, ojedinělý úkaz na české hudební scéně, stále ještě nedoceněná skupina v obnoveném složení. Kombinuje prvky popu, rocku, jazzu, a to vše doplňuje kabaretní atmosférou s dekadentně teatrálními prvky. Pod nevšedními texty je podepsaný Václav Bartoš, známý ze svého působení ve skupině Pavla Fajta Pluto. Třebíčského hosta podpoří zlínská kapela O 18 měsíců později.

Třetí čtvrtek, 3. října, zavítá do Zlína vzácný host, profesor kytary Štěpán Rak. Ten odpoledne povede motivační besedu, kdy se podělí o své hudební i životní zkušenosti. Program potom bude pokračovat pásmem koncertů talentovaných žáků ze zlínských ZUŠ. Výběr z toho nejlepšího vyslaly ZUŠ Zlín, ZUŠ Jižní Svahy, ZUŽ harmonie a ZUŠ Morava. Večer nakonec uzavře Štěpán Rak výběrem ze své autorské tvorby. Návštěvníci se ale mohou těšit i na slavné filmové melodie jako „Tenkrát na západě“ nebo „Vinnetou“.

Poslední ze série festivalových čtvrtků, 10. října, zahájí svým workshopem Jacob Carl Růžička, kanadsko-český multiinstrumentalista. Duo Navratil Brothers pak představí své hladivé blues a festival zakončí Růžičkova kapela BE4EIGHT. V tomto projektu Růžička kombinuje jazzový zvuk s groove music a ambientními plochami. Výsledkem tohoto spojení jsou překvapivé aranže a uhrančivé pasáže, které nikoho nenechají na pochybách, že se za nimi schovává ještě i něco navíc, co přesahuje hranici racionálního světa.

PROGRAM

Čtvrtek 19. 9.

17:00 workshop

18:00 TOKYO

20:00 KRAJINA RÓ

Čtvrtek 26. 9.

17:00 workshop

18:00 O 18 MĚSÍCŮ POZDĚJI

20:00 FRUFRU

Čtvrtek 3. 10.

17:00 beseda

18:00 TALENTI ZUŠ

20:00 ŠTĚPÁN RAK

Čtvrtek 10. 10.

17:00 workshop

18:00 NAVRATIL BROTHERS

20:00 BE4EIGHT

Vstupné

Předprodej 290,- Kč, na místě 340,- Kč