Začíná hlavní pouť ve Štípě, láká na program pro děti, prohlídky kostela i mši slouženou místním rodákem

foto: Římskokatolická farnost Štípa
ŠTÍPA – Během víkendových dní se ve Štípě koná hlavní pouť, která příhodně vychází na nedělní svátek Narození Panny Marie. Kromě mší svatých láká i na program pro děti nebo prohlídky kostela s průvodcem. Návštěvníci se navíc mohou projít i v nově budovaném parku, který vznikl za místním kostelem.

Letošní hlavní pouť ve Štípě u Zlína příhodně vychází na nedělní svátek Narození Panny Marie. A kromě mší svatých si pro příchozí zdejší farnost připravila taky doprovodný program na celý víkend. Vše začne sobotní mší svatou pro děti a mládež, která bude sloužena od 13.30 hodin ve starém poutním kostelíku. Hned po ní odstartuje odpolední program pro děti, který bude probíhat v celém poutním areálu. Od 16.00 následuje příležitost ke svátosti smíření, na kterou v 17.00 hodin naváže poutní mše svatá, jejíž hlavním celebrantem bude P. Jan Polák.

V neděli začne program hlavní poutě už v 7.00 hodin mší svatou ve starém kostelíku. Příchozí navíc budou mít možnost prohlédnout si základy původního kostela, které jsou nově před vchodem vyznačeny. Následovat bude mše svatá v 8.15 hodin, kterou bude sloužit rodák ze Štípy P. Josef Rosenberg. Další mše je na programu v 9.30 hodin, sloužit ji bude P. Jan Polák a o hodinu a půl později přijde řada na slavnostní mši svatou. Jejím celebrantem je pomocný biskup olomoucký Mons. Antonín Basler. Celý program poutě potom ukončí svátostné požehnání a rozloučení s poutníky v 15.00 hodin.

Návštěvníci se ale mohou těšit i na doprovodný program. Kromě už zmíněného sobotního odpoledne pro děti bude během celého víkendu k dispozici průvodce, které zájemce vezme na komentovanou prohlídku kostela. Otevřená bude taky místní Kafárna pro drobné občerstvení. A novinkou je možnost procházky nebo odpočinku v nově budovaném parku za kostelem.

Hlavní pouť je taky možností představit veřejnosti, jak se zdejší farnost snaží poutní místo ve Štípě zvelebovat. Letos přišla řada na faru, která dostala nové obytné podkroví, novou střechu, fasádu a výměny se dočkaly taky hlavní vstupní dveře.

--> --> --> --> -->