Zá(hada) kolem hada. Ani experti nemají jasno

Ilustrační foto: Pixabay.com
OTROKOVICE - Zatímco policie pokračuje v pátrání po zmizelé pětimetrové krajtě tmavé (mimochodem ve světlém provedení), redakce Zlin.cz oslovila odborníky z regionu, aby pomohli vnést do nevšedního případu více světla. Velkého škrtiče chovali lidé podle našich informací v jednom z restauračních podniků v hustě zalidněné oblasti v Otrokovicích.

Had je prozatím neznámo kde.

„Těžko říci, kde může být, mohl se dostat ven dveřmi i oknem. Třeba na strom, mohl jej někdo ukrást, stejně tak může pobývat nadále v objektu. Přesto, že jde o relativně dlouhého a robustního jedince, dokáže se protáhnout úzkým otvorem a nehybně setrvat na místě, ani jeho transport, když si jej uložíte do vaku či pytle není nijak nemožný, je to, jako byste přenášeli například dvacet kilo obilí, asi takový objem,“ přibližuje možné scénáře odborník ze Zlína Martin Rokos.

Ve zlínské zoologické zahradě už nějaký čas hady nechovají, expertem na plazy je tam Vladimír Daněk.

„Nemyslím si, že by velká krajta musela být nutně po smrti, podle mého názoru i v chladu posledních dnů může takzvaně hibernovat, každopádně má ale radši teplejší počasí,“ doplňuje kolegu Daněk.

„Musíme si uvědomit, že krajty pocházejí z pralesů, z prostředí, kde je mnohem tepleji. Pokud by had žil v chladu delší dobu, podchladí se a následky mohou být fatální, proto se spíše přikláním k názoru, že by plaz mohl být „zalezlý“ někde o kus dál v objektu, kde je zvyklý žít,“ dodává k hadí záhadě Rokos.

Tomu se nezdá ani nijak zvlášť nevšední fakt, že had žil v místnosti, od níž jen pár metrů dále popíjeli hosté baru.

„Jednak nejde o žádné zásadní nebezpečí, lidé by se třeba divili, jaké exotická zvířata jsou jim v podobných podnicích nablízku,“ říká odborník na terarijní zvířata s úsměvem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x