Zahrádky hlásí čas sklizně. Čas radosti i marnosti

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Od časného jara žádá zahrádka důkladnou péči. Střih stromů, hnojení, sázení, práce a zase práce. Pak přichází doba sklizně, ochutnávání čerstvých dobrot, konzervování a uskladňování. A mezitím věčný boj se škůdci, který ne vždy končí happy endem pro ty, kteří mají zásluhy. A to není řeč o všehoschopných lidských zlodějích, kteří si umějí vypěstované úrody taky užít...

Třeba ve Zlíně v zahrádkářské kolonii na Burešově teď mohou se zalíbením měřit své pěstitelské úspěchy se sousedy manželé Veronika a Alois Čepicovi. Od března jsou v plné a pilné práci. Oba navíc mezi sousedy platí za správnou dvojku, která poradí a přidá i své léty osvědčené vynálezy, aby byly výnosy co největší.

„Jahody už máme sklizeny, před slimáky se nám jako vždy osvědčily kusy starých záclon, úroda byla pěkná, pro nás, nikoli, že by sklidili oni,“ směje se paní Veronika.

Pomaličku se blíží dozrávání nádherných broskví. Tady ovšem bývají tu a tam i ti nejrenomovanější bezmocní.

„Těžko to ovlivníte, když si vosy vyberou právě váš strom, musíte se alespoň s částí úrody rozloučit,“ krčí rameny pan Alois.

Výborně jdou letos okurky i cukety. Zvláště druhá plodina dává velké výnosy, kuchařky si ale často nevědí rady, jak je zpracovat. Určitě poněkud jinak než okurky, jejichž zavařování zvládne prakticky každá hospodyňka.

„Já zpracovávám cuketu na sladko, dělám buchty, jinak i bramboráky, dusím ji pod maso, používám ji na specifickou čalamádu, na špagety, využití je mnohostranné,“ upozorňuje paní Čepicová.

Není-li někdy obrany, pak v případě kanadských borůvek.

„Před lety se nám osvědčily lehké sítě, špačci ani kosové se ale poslední roky neobjevovali, a tak jsme byli v klidu. Teď jsme taky, jenže momentálně bez borůvek. První část úrody nám sklidily kroupy, pak jsme dva týdny měli sladké hody my a teď se nám tu shlukli ptáci a dokonale během dvou dnů, kdy jsme nebyli doma, úrodu doslova vyzobali,“ hlásí paní Naďa.

Manžel Karel si stýská: „Mám na jednom stromě úplně zničenou úrodu letních jablek. Dali se do nich sršni. Absolutně nemilosrdně doslova vyžrali dužninu. Pomohly jim muchy a vosy, hotovo. Přitom na vedlejším stromě nechali vše být,“ vypráví.

Sezóna ještě zdaleka nekončí, mnoho dobrot ještě na sklizeň čeká, třeba rajčata nebo druhá várka hrášku. Stejně tak kořenová zelenina.

„My doporučujeme nejenom hnojit, sít, sadit, zalévat, plít a tak dále, ale určitě se poradit se znalými a pohlídat si úrodu v její finální fázi. Za práci musí být také odměna,“ dodávají manželé Alois a Veronika Čepicovi.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x