Zahrádky se předvádějí v plné kráse…ale pozor na nezvané žrouty

Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Zahrádkáři začínají sklízet první plody své usilovné práce. Jahody už dělají radost milovníkům sladkých potěšení, rychle roste například hodně oblíbený hrášek, podobným tempem mohutní také sazenice rajčat, brzy se budou sklízet rané brambory, kedlubny a další ryze domácí dobroty. Jenže je tu také jiný "sklízeč", který sice nemá zásluhy o pěstování pražádné, zato žravost nesmírnou...

Na rozmezí května a června zpravidla dorazí, kde se vezmou, tu se vezmou, slimáci. A to hned v několika modifikacích. Spojuje je jediné – jejich chuť na pečlivě pěstovanou úrodu. Co je mladé a zelené, je pro ně nejlepší.

„Obranu prakticky neznám, sotva jsme vysadili cukety, už byly přes noc zdevastované tak, že z nich zřejmě nic nebude, dnes jsem vybírala spoustu slimáků ze záhonů, kde rostou rajčata a vedle, kde by do týdne mohl dozrát první sladký hrášek,“ komentuje stav věcí slimáčích paní Naděžda z Provodova.

Problematické je, co se slimáky. Jejich likvidace má mnoho metod, ale když zaprší více, vyhrabe se jich z podzemních úkrytů tolik, že úspěšná eliminace je prakticky nemožná. Existuje například možnost sbírat je a odnášet co nejdále do okolí, třeba k lesu.

„Mně se osvědčuje solení, ale rozhodně se to nesmí přehánět, půda sůl ráda nemá, slimáky ale dokonale vyhubí,“ dodává další zahrádkářka paní Jarmila.

Jinak se slizcí žrouti neváhají pustit do čehokoliv.

„Dají se najít u jahod, hyzdí terasu, teď se mi dali třeba do kedluben, které jinak slibují slušnou úrodu,“ popisuje další zahrádkář pan Milan ze Zlína s tím, že slimákům hnědým i tmavěji zbarveným chutnají listy salátu, výhonky jakéhokoliv druhu zeleniny, vše mladé a zelené.

Na slimáky kromě soli platí i speciální návnady a pasti, stejně tak granule.

„Mně se třeba v minulosti osvědčilo postavit kolem záhonů zábrany, určitě je musím zase vybudovat, ta trocha práce mi za to rozhodně stojí,“ tvrdí pan Milan.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->