Zahrady a jejich záhady. Jak pan Petr broskev vzkřísil

Panu Petrovi se letos úroda vydařila. Foto: Zlin.cz
ZLÍN - "Homo zahradkus" tedy člověk zahrádkářský neboli prostě zahrádkář se vyznačuje tím, že je většinou dřívějšího data narození, je nezdolný, pracovitý, inspirativní, nápaditý a právě v tomto období až do října má radost z plodů, které si vypěstoval svým umem a dovedností. Někdy mu ale musí jít na ruku i štěstí.

Jako třeba Zlíňanu Petru Polákovi, který má své království ovoce a zeleniny jako mnozí jiní starousedlíci v jedné kolonii s báječným výhledem na krajské město. Teď je pan Petr, už nějaký čas penzionovaný, ale stále nesmírně vitální a hodně pracovně vyhledávaný stavební inženýr, plný dobré nálady a může se pochlubit nádherným ovocnářským úspěchem.

„Před pár lety mi úplně zaschla letitá broskev. Měl jsem dvě možnosti, buď ji vykopat i s kořeny a spálit, anebo zkusit kúru živou vodou. Tedy lépe řečeno: kmen jsem seřízl až u země a nechal jednu stále ještě žijící spíše přežívající větev, vlastně větvičku. Teď mám broskev úplně obsypanou plody, zhruba za týden budu sklízet a moc se těším, určitě pohostím i sousedy, kteří mi drželi palce. Ale je fakt, že jsem vůbec nevěřil, že k takovémuto stavu ještě dospěji, chtělo to péči, zalévání a stříhání,“ vypráví pan Petr.

Hned vedle má nádherná rajčata jeho kamarád Jiří, o kus dál se pyšní třeba malinami, ostružinami, kedlubnami, cibulí, okurkami a dalšími výdobytky z potu práce další přátelé. Ti všichni už mohou sklízet.

Ale začátkem srpna se objevuji i jiní „sklízeči.“ Poté, co popršelo, se na Zlínsku ve velkém objevují slimáci. Měli sice letos zpoždění, ale poté, co nastalo vlhko, se ukazují v různých modifikacích a v některých lokalitách také až v extrémním počtu.

„Je třeba se jim postavit jako rovný s nerovným, my to musíme být, kdo má trumfy v ruce. Stačí ale odjet na dovolenou a můžete mít dokonale sklizené záhony se zeleninou. Slimákům chutná vše, kedlubny, zelí, kapusta, ředkvičky, nač si vzpomenete. Doporučuji je sbírat a přelít horkou vodou, osvědčují se zábrany, sůl je sice tutovka, ale může ve větším množství ublížit půdě,“ vypráví jiný zkušený „homo zahradkus“, pan Karel ze Zlína.

Každopádně se slušně rýsuje úroda na ovocných stromech, radost mají i pravověrní milovníci slivovice, na Zlínsku jdou většinou švestky „do barvy“, množstevně vypadá úroda velmi nadějně, ale často se hodně liší místo od místa.

Takovou úrodu jako Petr na už vlastně odepsaném stromě s broskvemi, který přežil svoji klinickou smrt, ale asi bude mít málokdo.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x