Zámek Kinských v novém kabátě. Oprava spolkla téměř 120 milionů korun

Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí je po rekonstrukci opět otevřený. Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ, VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Po třech letech skončila ve Valašském Meziříčí rozsáhlá rekonstrukce zámku Kinských, která proběhla v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Kulturní památka ve vlastnictví Zlínského kraje, svěřená do péče a správy Muzea regionu Valašsko, otevřela své dveře návštěvníkům v pátek 11. března. Příchozí se mohou těšit na zajímavé výstavy, novou multimediální expozici, doprovodné aktivity a oblíbené vzdělávací programy. Slavnostního otevření se zúčastnili představitelé Zlínského kraje, města Valašské Meziříčí a další hosté.

„Děkuji všem, kdo se podíleli na zdárné rekonstrukci zámku Kinských, jejímž výsledkem jsou opravdu nádherné prostory. Věřím, že návštěvníci, kteří sem zavítají, budou spokojeni a odnesou si odsud spoustu nových zážitků, poznatků a informací o historii i současnosti našeho regionu,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Empírový zámek z 19. století kompletní rekonstrukci nutně potřeboval. „Objekt byl ve špatném technickém stavu především vlivem nevhodného způsobu oprav, které zde proběhly ve druhé polovině 20. století. Zastaralé a technicky dožilé byly veškeré instalované technologie, modernizaci potřebovalo i vybavení,“ řekl radní Zlínského kraje Zbyněk Fojtíček, zodpovědný za oblast investic.

Rozsáhlá rekonstrukce, která je největší investiční akcí v historii muzea, odstartovala začátkem roku 2019. Objekt prošel řadou větších či menších úprav. K nejdůležitějším patřilo odstranění vlhkosti v přízemí a také kompletní výměna elektroinstalace, která nyní bude muset zvládnout i řadu multimediálních „vychytávek“ v nové stálé expozici.

Zámek je nově vybaven moderními depozitáři s ideálními podmínkami pro uložení více než 600 tisíc sbírkových předmětů, o které zdejší pobočka muzea pečuje. Objekt je osazen novým výtahem. „Přestože není vůbec jednoduché instalovat v rámci ochrany kulturně historických i stavebních hodnot památky výtah, jsem moc ráda, že jsou nyní prostory v patře dostupné také starším návštěvníkům a lidem se zdravotním hendikepem. Výtah rovněž umožňuje pohodlnou a bezpečnou manipulaci se sbírkovým fondem, protože část nových depozitářů je nyní umístěna v podkroví,“ řekla krajská radní pro oblast kultury Zuzana Fišerová.

Stavební část rekonstrukce byla dokončena v květnu 2021, následně probíhalo stěhování sbírkových předmětů do nových depozitářů. Poslední měsíce patřily instalaci nové stálé expozice i realizaci krátkodobých otevíracích výstav, následovaly poslední úpravy v celém objektu. „Zámek je připraven přivítat první návštěvníky tento víkend,“ informoval ředitel organizace Tomáš Vitásek.

Na příchozí návštěvníky čekají nové výstavní sály, prostory pro vzdělávání, herny, moderní prostory pro kulturní vystoupení. Velkou proměnou prošla oblíbená muzejní kavárna a nově je tu zřízeno například zázemí pro maminky s dětmi. Očekávaná byla nová stálá expozice „Člověk v krajině, krajina v lidech“, která by měla být hlavním tahákem opraveného zámku.

Muzeum regionu Valašsko opustilo zastaralou koncepci a zahájilo zcela nové pojetí výstavnictví, jež bude mít potenciál přilákat širší spektrum návštěvníků.

Cena rekonstrukce zámku Kinských ve Valašském Meziříčí činí 118,7 milionu korun. Z toho 72,7 milionu korun kryje evropská dotace z programu IROP, 41,7 milionu zaplatí Zlínský kraj a muzeum se podílí částkou 4,2 milionu korun.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x