Zámek Lešná otevírá na prázdniny speciální rozšířený okruh

foto: Zoo Zlín-Lešná
ZLÍN – Zámek Lešná ve zlínské zoo přes prázdniny nabídne speciální prohlídkový okruh. Návštěvníci na něj mohou vyrazit jen jednou denně, vždy ve 13.00 hodin. Kromě místností, které jsou k vidění v základním okruhu, nabízí i jindy nepřístupné pokoje hraběcí rodiny.

Zámek Lešná láká na rozšířený prohlídkový okruh. Raritou je, že bude přístupný jen během července a srpna. Návštěvníky přivítá jen jednou denně ve 13.00 hodin a vezme je na osmdesátiminutovou prohlídku. A co je tím největším lákadlem? Soukromé pokoje hraběcí rodiny, pracovna zakladatele zoo a hlavní ozdoba – apartmán hraběnky Ilony Seilernové.

Návštěvníci si nejdřív projdou základní okruh s jeho jedenácti místnostmi. Potom následuje vystoupání po schodech do prvního patra. Tady začíná být prohlídka mnohem netradičnější, nacházejí se zde jindy nepřístupné pokoje, které kdysi patřily členům hraběcí rodiny.

První se návštěvníkům naskytne pohled na krásný intarzovaný světlík, který zajišťuje dostatek přirozeného světla na schodišti. Odtud prohlídka pokračuje do pracovny hraběte Josefa Karla Seilerna. Právě on je zakladatelem zlínské zoo. Průvodci příchozím přiblíží život pana hraběte a zmíní se i o jeho cestě kolem světa. Tu podnikl společně se svou manželkou Terezií Lažanskou v letech 1929 a 1930.

Prohlídka pokračuje do obrazové galerie. Zde desítky fotografií zachycují historii zlínské zoo. Černobílé fotografie ukazují, jak v historii vypadaly jednotlivé expozice. Barevné snímky potom porovnávají vzhled zahrady v současnosti.

Největším lákadlem celé prohlídky je jedinečný apartmán hraběnky Ilony Seilernové. Ta byla nevlastní sestrou Josefa Karla Seilerna. Průvodci lákají i na její životní příběh, který by podle nich vydal na samostatnou knihu.

--> --> --> --> -->