Zasej, skliď, vymlať, pomel a upeč. Ve Francově Lhotě se činili malí pekaři

Foto: Pavlína Žídková
FRANCOVA LHOTA - Tak to tedy klobouk dolů a velký respekt. Nejen před hlavními protagonisty, ale i všemi jejich pomocníky. A vůbec před pozoruhodnou akcí nazvanou Od zrníčka k chlebíčku. Pro děti ze základní školy ve Francově Lhotě je připravila místní farnost s řadou dalších šikovných lidí.

Místní třeťáci se teď blýskli, když přímo v Muzeu Štěpána kardinála Trochty, což je místní významný rodák, upekli vlastní chleba.

Málokdy uslyšíte, aby se kluci i děvčata tak starali o věc pořád jakoby samozřejmou, tedy o chleba.

„U nás je to tak, že na jaře zasejí, pak po starém způsobu sklidí obilí, potom taky vymlátí a pomelou na mouku. Na a nakonec, což se stalo právě teď, za pomoci pekařek také upečou konečný produkt, tedy krásné bochníky chleba. Myslím, že je to velmi názorné, poučné a možná pro jiné i inspirující,“ popisuje unikátní akci jedna ze spoluorganizátorek Pavlína Žídková s tím, že ruku k dílu přiložilo mnoho dalších lidí i organizací, kteří zaslouží pochvalu.

“ Velké poděkování patří pekařkám Lidce Surovcové, Marii Matoškové a Marii Psotové. Panu Josefu Klišovi za technickou a organizační přípravu a našemu faráři Stanislavu Zatloukalovi, který provázel celým programem,“ přidává Pavlína Žídková.

Při pohledu na podařená díla malých školáků a také ochutnávku křupavé dobroty stojí za to připomenout, že se patnácti malým zemědělcům, mlynářům i pekařům povedlo upéct 20 menších bochníčků, ale také čtyři větší pecny chleba.

Ten, jak je jasné, si připravili od samého začátku až do zdárného dokončení křupavého díla.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x