Zásilky v potrubní poště Baťovky „létají“ rychlostí až pět metrů za vteřinu

Foto: televize TVS
ZLÍN - Pět metrů za vteřinu. Takovou rychlostí se pohybují zásilky, které si vzájemně posílají zaměstnanci v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Potrubní pošta v Baťovce funguje už od roku 2000.

Až 900 zásilek denně je už příliš na to, aby jejich přepravu po areálu nemocnice zajišťoval pouze člověk. Proto zlínská Baťovka posílá balíčky mezi odděleními tzv. potrubní poštou. Jde o unikátní systém přepravy, který využívá už od roku 2000.

„Nejdelší trasa potrubní pošty vede z patologie na onkologii, délka potrubí má v tomto případě skoro dva kilometry. Celkem máme čtyři linky, přičemž tou nejnovější je Urgentní příjem. Stanic máme celkem 16,“ popisuje potrubní poštu nemocnice specialista Správy budov KNTB Martin Holba.

Zásilky se v potrubní poště pohybují díky proudícímu vzduchu, který do systému vhání dmychadla. Odesílat lze biologický materiál, léky nebo třeba dokumenty. Přeprava zásilek se děje prostřednictvím speciálních pouzder, kterým se pro jejich válcovitý tvar přezdívá patrony. Ty putují rychlostí až pět metrů za sekundu, přičemž váha jedné z nich může být až jeden kilogram.


„Nejdůležitější je mít správně naprogramované takzvané výhybky, díky kterým se konkrétní patrona objeví ve správ čas na správném místě. Ten systém ji musí především ve správném čase nasnímat. Je potřeba, aby nevznikaly softwarové chyby, dodává Martin Holba.

Nejdelší trasu o délce půldruhého kilometru překonají patrony přibližně za čtyři minuty. Centrální počítač umí zásilku vyslat i vyšší rychlostí, ta se však s ohledem na bezpečnost obsahu pouzdra nevyužívá. Pokud se některá patrona při své cestě „zatoulá“ a nedorazí na určené místo, systém ji dokáže rychle nalézt a umožnit její opětovné odeslání.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x