Zasloužené plody tvrdé práce. Komu se nelení, tomu se červená, modrá, žlutí i zelení

Červenec je časem hojnosti. Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Vrcholící červenec je časem hojnosti. Pracovití zahrádkáři mají pré. Za tvrdou práci, která mezi záhony začíná zpravidla v dubnu, teď sklízejí zaslouženou odměnu. Téměř by se dalo říct, že zrovna nyní pro všechny pilné začíná čas hojnosti.

Třeba paní Veronika Čepicová s manželem je toho důkazem. Ovšem ve velkých výhních po celý červenec vyrážejí do zahrádkářské kolonie na Burešově vždy až navečer.

„Teď už opravdu spíše sklízíme a zaléváme, sucho bylo značné, ale zvládli jsme to. Jsme teď v nejlepším, když se podívám, jak krásně mi vyšla rajčata, tak mám opravdovou radost. Prakticky všechny plodiny se vyvedly, se sousedy se shodujeme na jedné věci. Totiž na tom, že sucho odnesly, co se menší velikosti týče brambory. Ale i tak je skvělé udělat si je jen tak s máslem a doplnit třeba míchaným salátem z rajčat a okurek, to máme opravdu rádi,“ hlásí spokojenost dlouholetá zahrádkářka a také její manžel, který je mezi kamarády také velmi vyhledávaným inovátorem a znalcem zahradních „zlepšováků.“

Fotbalový trenér na dočasném odpočinku Bohumil Páník by se za své pěstitelské úspěchy rozhodně také nemusel stydět.

„Já se v oboru pořád učím, o to cennější jsou letošní nádherné cukety, na zahradě se daří i rajčatům, slušně jdou i okurky. Nejvíc práce v tomto suchém létě dalo zalévání, na druhou stranu se v suchu příliš nevede plevelu, což je taky dobře,“ vypráví přímo na zahradě v Jankovicích u Holešova.

„Pro pana trenéra bych měla výborný recept na uchování, lépe řečeno, konzervování cuket. Jde o orientální cuketu, zavařujeme do malých skleniček s kořením, kečupem a česnekem,“ těší se na další fázi sklizně paní Čepicová.

Některé komodity ale letos asi v dobré kondici nebudou. „Už to vidím a ne zrovna růžově. Švestek je alespoň u mne na zahradě pramálo, prakticky žádné. A tak to bude špatné se slivovicí i s povidly,“ doplňuje zahrádkářské povídání Pavel Suchý ze Štípy.

To Vojtěch Johaník z Uherského Hradiště je přesvědčen, že půjde o dobrý rok.

„Já mám rád experimenty. Výborně mi jdou korsické jahody, skvělé a hodně plodící jsou indické okurky, ale za vrchol dobré chuti považuji pepíno. Což jsou sladké plody, jakési melounky, kterým svědčí hodně horké klima, kterého si tedy letos užíváme do sytosti,“ stírá slovácký Mičurin pot z čela.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x